Fenntartható lítiumkitermelésbe fektet be a BMW

Az innovatív megoldások felkarolására létrehozott BMW i Ventures vállalatán keresztül egy olyan start-up vállalkozásba fektetett a BMW Group, amely saját fejlesztésű, szabadalmaztatott ioncserélő technológiájával fenntartható, és költséghatékony módon képes kinyerni a lítiumot a sósvizes forrásokból. Az egyesült államokbeli Lilac Solutions célja nem más, mint hogy a hagyományos módszerekhez képest jelentős mértékben csökkentse a lítiumkitermeléssel járó környezeti terhelést, egyúttal védje a helyi közösségeket és az ökoszisztémát.

Forrás: BMW

A müncheni autógyártó elmondása szerint a technológia a kezdeti vizsgálatok során már igazolta létjogosultságát, a következő lépésben pedig azt kell bizonyítania, hogy középtávon ipari méretűvé bővíthető. Amennyiben ez is beigazolódik, úgy az eljárást világszerte, még az alacsony lítiumtartalmú sósvizek esetében is kiválóan lehetne alkalmazni.

Forrás: BMW

A BMW Group a következő 10 évre belül mintegy tízmillió új, tisztán elektromos meghajtású autó legyártását tűzte ki célul, ezáltal az akkumulátorcellák egyik alapanyagául szolgáló nyersanyag, a lítium iránti kereslet is jelentős növekedésnek néz elébe. A vállalat hangsúlyozza, hogy a beszerzés során a fenntarthatóságot és az erőforrás-hatékonyságot helyezi előtérbe. Ennek egyik eleme, hogy a lítiumot közvetlenül a bányákból szerzi be, és onnan egyenesen az akkumulátorcella-beszállítókhoz juttatja, teljes átláthatóságot teremtve az alapanyag eredete és bányászati módszereinek tekintetében.

De ide tartozik az innovatív technológiák és előállítási folyamatok felkarolása is: az autógyártó csoport korábban egy olyan amerikai céggel is szerződés kötött, amely a Lilac megoldásához hasonlóan környezetbarát módon termeli ki a lítiumot a sós tavak vizéből.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.