Ez a Tesla biztosan nem kap defektet

A Goodyear bejelentette, hogy kibővítette levegőmentes autóabroncsának tesztelését a magas teljesítményű elektromos járművekre, és ehhez egy videót is közzétett arról, hogyan szuperál egy Tesla Model 3 a különleges tervezésű kerekekkel. A 2019 óta fejlesztett levegőmentes abroncsot ez idáig tartóssági teszteknek vetette alá a vállalat, most azonban az elektromos autók nagy tömege, és az azonnal jelentkező nyomaték mellett is meg kell felelnie a gyorsulási, lassulási, és manőverezési vizsgákon.

A Goodyear nem részletezte a tesztelés körülményeit és az elért eredményeket, de azt elárulta, hogy az autó kb. 88 km/h-s sebességnél is sikeresen kerülgette a bójákat. És bár nehéz a videó alapján következtetéseket levonni, talán úgy tűnik, az autó mozgása, különösen a hirtelen irányváltásokkor, kicsit eltér a megszokottól.

A cég elmondása szerint e megoldás legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy sokkal biztonságosabb a hagyományos gumiabroncsoknál, hiszen nem áll fenn a defekt veszélye, amely gyakran a balesetek kiváltó oka. Emellett hosszabb az élettartama és nem kell karbantartani, valamint környezeti lábnyoma is kisebb. Továbbá nem utolsó szempont, hogy a vásárlók is olcsóbban juthatnak majd hozzá, ha végre piacra kerül. A Goodyear légmentes abroncsa a tervek szerint 2030-tól lesz kapható. Azt egyelőre nem tudni, hogy az abroncs kialakítása hogyan befolyásolja majd az autók fogyasztását.

 

Címlapkép forrása: Goodyear/Motorsport.tv

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.