Főoldal » elektromos autó » Itt a Tesla kamionjának kínai vetélytársa

Itt a Tesla kamionjának kínai vetélytársa

A Farizon Auto, a kínai Geely autógyártó csoport haszongépjárművek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó márkája bemutatta a Homtruck névre keresztelt következő generációs, környezetbarát hajtástechnológiával szerelt nyerges vontatóját. A vállalat elmondása szerint a jármű a világ legfejlettebb és legtisztább kereskedelmi áruszállítója lesz az utakon a hatékonyság, sofőr-, és gyalogosbiztonság, valamint a hajtáslánc tekintetében, amikor 2024 elején megkezdődik a megrendelőknek való átadása. A cél a globális piac, tehát Európának is jut a kamionból a tervek szerint.

A Homtruck név onnan ered, hogy a tervezők igyekeztek úgy megalkotni a kamion belső terét, hogy minél inkább képes legyen visszaadni az otthon kényelmét, hiszen a sofőrök gyakran több időt töltenek ebben a monstrumban, mint a tényleges otthonukban. Ennek megfelelően komplett fürdőszoba és konyha került berendezésre a járműben. Van zuhanyzó és WC, ágy, hűtőszekrény, teafőző, és még egy kis mosógép is a kamionban.

Idővel ezeket a berendezéseket nem csupán akkor tudja majd használni a sofőr, amikor félreállt egy pihenőben, hanem akár menet közben is, ugyanis a Homtruckot 4-es szintű önvezetésre tervezték. Az ezt megvalósító hardverek (LiDAR, milliméter-hullámhosszú radar, ultrahang, és kamerák) a standard felszereltség része lesz az 5G és a V2X kommunikáció mellett. Az önvezető rendszer ráadásul folyamatos fejlődésre is képes lesz az OTA frissítések által.

A Farizon Auto állítja, hogy a Homtruck hajtáslánca számos technológiai áttörést hordoz, ám részleteket egyelőre nem árult el. Mindössze annyit tudunk, hogy a kamion megjelenik tisztán elektromos meghajtással (ebben az esetben akkucserélős megoldást vezet be hozzá a cég), metanolos, illetve hatótávnövelős hibrid hajtással is.

A nagy távolságú közúti áruszállításhoz jelenleg a Tesla Semi tűnik a legígéretesebb elektromos tehergépjárműnek, és ha minden igaz, Elon Musk cégének terméke már a sorozatgyártás küszöbén ácsorog.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.