Ez itt a Mitsubishi első elektromos terepjárója

A Kantoni Autószalonon mutatkozott be a kínai GAC autógyártó csoport, és a Mitsubishi közös vállalkozása által fejlesztett Airtrek tisztán elektromos SUV. Ez a legelső villanyos terepjáró, amely a Mitsubishi emblémáját viselve jelenik meg, hiszen a japán autógyártó ez idáig csupán az i-MiEV miniautóba szerelt zéró kibocsátású hajtást. A városi terepjáróival a plug-in hibrid technológiáig jutott, ez a nemrég frissített Outlanderbe, és az Eclipse Crossba is bekerült.

Habár erről a Mitsubishi közleménye nem tesz említést, az Airtrek látszólag a GAC Aion V elektromos SUV mintájára készült. A két modell szélessége (1920 mm), magassága (1728 mm), és tengelytávja (2830 mm) is azonos, mindössze hosszúságban van egy kis különbség: a Mitsubishi 44 mm-rel hosszabb (4630 mm). Az Airtrek számos stíluselemében felismerhető az inspiráció az Aion V-től, de a japánok tervezői megoldották, hogy az összkép hangsúlyosan mitsubishis legyen.

A GAC-Mitsubishi közös villanyautójában 70 kWh-s akkucsomag tárolja az elektromosságot, amely teljesen feltöltött állapotban körülbelül 520 kilométeres hatótávot kínál a CLTC (kínai kishaszongépjármű tesztciklus) szabvány szerint. Motorteljesítményt nem adott meg a vállalat, de a helyi sajtóinformációk szerint 135 kW dolgozik az Airtrekben, ami szintén megfelel a GAC Aion V 70 kWh-s változatának teljesítményével.

A modell értékesítését egyelőre csak Kínában tervezik, ott tavasztól rendelhetik meg a vásárlók, vételára átszámítva körülbelül 10,7 millió forintnál kezdődik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.