Főoldal » elektromos teherautó » Átadták Magyarország első tisztán elektromos Scania teherautóját

Átadták Magyarország első tisztán elektromos Scania teherautóját

Csütörtök este ünnepélyes keretek között került sor Magyarország első tisztán elektromos Scania teherautójának átadására Gödöllőn. A Scania 25 P típusú jármű, amit egyébként egy korábbi „teszten” már mi is bemutattunk, nem csak hazánk, de a Csehországot és Szlovákiát is magába foglaló régió első tisztán elektromos Scaniája. A vevő az elektromos kamionok használatában már tetemes tapasztalattal rendelkező WIN Capital Kft. leányvállalata a Happy Cargo.

A járművet jelképesen Szemerey Lóránd a WIN Capital Kft. alapító ügyvezetője vette át Mats Gunnarssontól a Scania ügyvezető alelnökétől és kereskedelmi igazgatójától. A hűtőkamion Thermosol Kft. által gyártott felépítménye három különböző hőmérsékleten tartható raktérrel rendelkezik, amit a háromtengelyes, 27 tonna össztömegű, nappali fülkés alvázra építettek. A jármű a tervek szerint az Aldi áruházakhoz fog árut szállítani.

A teherautó specifikálása előtt a Scania pontosan elemezte a Happy Cargo működését, hogy a kiválasztott modell alkalmas legyen a kitűzött feladat teljesítésére. A 230 kW (310 LE) teljesítményű teherautó a mozgatáshoz és a hűtéshez szükséges 300 kWh-nyi energiát kilenc akkupakk formájában viszi magával. Ez a tekintélyt parancsoló akkuméret 250 km-es hatótávra elegendő.

A Scania nem csak a teherautót biztosítja, de globális partneri együttműködés keretében a Kempower segítségével a telephelyi töltést is segít kiépíteni az ügyfelei számára. Az első teherautó töltését egy 40 kW-os mobil töltővel fogják megoldani, ami a Kempower ChargeEye töltésirányító rendszeréhez is csatlakozik, hogy monitorozható és szabályozható is legyen a töltés.

A Scania célja, hogy 2025-re 20%-kal csökkentes a termékei használatából eredő széndioxid kibocsátást. Ennek a csökkenésnek egy jelentős részét ugyan a továbbfejlesztett dízel erőforrások kedvezőbb károsanyagkibocsátása adja, de kb. a felét a tisztán elektromos hajtású teherautók és kamionok eladása fogja eredményezni, hiszen ezek 2025-ben már a teljes értékesítés 10%-át fogják kitenni. A tervek szerint ugyanebben az évben a gyártáshoz kapcsolódó széndioxid kibocsátás már 50%-kal kell kevesebb legyen, mint a 2015-ös szint. Az értékesítésben 2030-ra az eladott járművek fele lesz már tisztán elektromos, de a hosszútávú cél, hogy a Scania 2050-ben már csak kizárólag elektromos teherautókat értékesítsen.

A WIN Capital már 2021 vége óta teszteli az elektromos hajtás különböző formáit a flottájában. Az első két tisztán elektromos kamionjuk még régebbi dízelből átépített modell volt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.