Főoldal » elektromos autó » A BMW továbbra sem áll be a sorba

A BMW továbbra sem áll be a sorba

A napokban közöltük azt a bajor gyártótól származó, kicsit meglepő hírt, mely szerint a BMW a Toyotától beszerzett üzemanyagcellákkal saját hidrogén üzemű világtesztet indít el. Egészen pontosan a BMW Group valós körülmények közötti tesztelést kezd az utakon saját, hidrogén-meghajtásúra átalakított autóival.

A cég azt is közölte március elején, hogy a BMW iX5 Hydrogen modelljét – melynek több tucat példányával a világban sokfelé teszt és promóciós munkát is végeznek majd – négy évig fejlesztették. Azt szeretnék vele mostantól demonstrálni, hogy a cégnél komoly potenciált látnak annak kihasználásában, amit Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke legutóbb úgy fogalmazott meg, hogy „a globális méretű klímasemlegességhez nem egyetlen technológia juttatja majd el az emberiséget”.

Nos, a kinyilatkoztatás és a tesztelésre küldött iX5 Hydrogen flotta után ismét előkerült egy tétel, mely arról szól, hogy a BMW szerint miért nem kellene mindent az elektromos hajtásláncra feltenni. Ezt ugyan nem állította így senki, de a most előkerült bajor magyarázat így is érdekes.

És akkor itt egy gyors közbevetés, csak hogy egy közkeletű magyar vélekedést gyorsan rövidre zárjuk: az igaz ugyan, hogy egy német bírósági ügyben, első fokon nem adtak helyt a környezetvédők azon keresetének, mely szerint meg kellene tiltani a BMW-nek, hogy 2030-tól benzin, illetve dízelmotort gyártson, ám ebből sem az következik, hogy „a BMW még nem végzett a dízellel”. A minap a bajor autógyár a vásárlói igényekre reagálva ugyanis drasztikusan szűkíteni kezdi a dízel-motoros kínálatát. Ez a lépés pedig nem azt jelzi, hogy a BMW „csak azért is” kitartana a dízel mellett.

Még egy láb?

A Telegraph írt arról, hogy a BMW mivel indokolja, hogy nagyobb tétet tesz fel a hidrogénüzemű autókra. A BMW szerint a villanyautók a világ egyes részein egyszerűen nem fognak működni. A hidrogén vonzerejét pedig szerintük az csak növeli, hogy nincs minden országban elegendő töltőpont és nem épül ki megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy „minden autós áttérhessen a tisztán elektromobilitásra”.

A BMW frissen kiadott éves jelentésében azt közölte, hogy a mobilitás szerintük sokszínűséggel kezelhető kérdés- és feladatsor, és mivel „senki sem tud huzamosabb ideig egy lábon állni”, meggyőződésük, hogy „az akkumulátoros-elektromos hajtásláncok mellett még legalább egy lábra van szükség”. Ezt a BMW szerint a hidrogén-elektromos járművek jelentik.

A brit lap megjegyzi: a bajor autógyártó óriás a Toyotát és a Renault-t követve fogad a hidrogénre is, azzal számolva-tervezve, hogy a jövőben a hidrogénben rejlő lehetőségek – ott például, ahol nincs megbízható áramellátás vagy nagyobb távolságokat kell megtenni – a villanyautókkal szemben előnyt jelenthetnek az ilyen üzemű járművek és így a gyártóik számára.

A BMW ugyanakkor azt is közölte, hogy a korábban tervezettnél tempósabban növekszik az eladásokban a villanyautóik aránya: idén, az eladott autók 15 százaléka lesz várhatóan akkumulátoros, jövőre pedig ez az arány 20 százalékra emelkedhet. (Azzal kapcsolatban, hogy a hidrogénes BMW-ktől milyen értékesítési részarányokat remélne a gyár, a cég nem közölt információkat.)

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »