Főoldal » egyéb » Magyarországon épít gyárat a Magna

Magyarországon épít gyárat a Magna

A Magna neve ismerősen csenghet az autóipart figyelő olvasónak, de hamarosan szélesebb körben is ismertté válhat Magyarországon.

Vecsésen építenek gyárat.

Hazai ügyfeleknek

19 milliárd forintos beruházással Vecsésen épít egy 419 ezer négyzetméteres karosszériagyártó üzemet a kanadai vállalat, amely kezdetben 240, később 300 főnek ad majd munkát. A termelés 2025-ben indulhat, az ügyfelek pedig BMW és a Mercedes magyar gyárai lesznek.

A projektről egyéb részleteket egyelőre nem közöltek.

A szürke eminenciás

A kanadai vállalat a világ nagy autóipari beszállítóinak egyike – a karosszéria elemektől, az elektronikai alkatrészeken át, az ülésekig és villanymotorokig sok mindent gyártanak, a világ legnagyobb autógyárai számára. Európában talán legismertebb a grazi Magna Steyr leányvállalatuk, amely komplett autókat is gyárt. Így többek között itt készül a Mercedes-Benz G-osztály, amely áprilisban érte el a félmilliós darabszámot a gyárban, de a BMW német üzemének termelését is kiegészíti a Grazban gyártott 5-ös sorozat, illetve innen gurulnak ki a Z4 roadsterek is. De nem csak németeknek dolgoznak, a Jaguar E-Pace és I-Pace is itt készül, a Toyota Supra is grazi gyártású, és ebben az üzemben kezdték meg nemrég a Fisker Ocean összeszerelését is.

A vállalat nem teljesen ismeretlen azért hazánkban, korábban volt egy negyven fős tervezőirodájuk Győrben, ám ezt 2012-ben bezárták, de Kecskemét mellett Helvécián és Esztergomban is voltak üzemeik, kárpitgyáraik, ám ezeket 2015-ben eladták egy spanyol cégnek. Jelenleg az észak-magyarországi Szügy településén van egy Magna Car Top Systems Kft. nevű leányvállalatuk, amely a cég weboldala szerint 325 embert foglalkoztat. Hogy itt pontosan mit gyártanak, azt elég nehéz megtudni, hivatalos információ nincs a weboldalon, de a cégtár szerint textilipari termékekkel foglalkoznak, a német anyacég pedig a panorámatetőktől a kabriók kemény és vászontetejéig mindent gyárt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.