Főoldal » elektromosautó-töltés » Hét magyarországi helyszínen telepít ultragyors töltőállomásokat az OMV

Hét magyarországi helyszínen telepít ultragyors töltőállomásokat az OMV

Még az év vége előtt megkezdi új, 28 darab ultragyors elektromos töltőpontból álló hálózatának kiépítését az OMV Hungária Ásványolaj Kft – derült ki az MTI közleményéből. A töltőállomások összesen hét helyszínen várják majd a villanyautósokat az ország nagy forgalmú útjai mentén, és oszloponként 300 kW teljesítményt is kínálhatnak, így egy töltőcsatlakozón legalább 150 kilowatthoz férhetnek hozzá az ügyfelek. Amennyiben a töltőre csatlakoztatott autó akkumulátora is elbírja ezt a teljesítményt, akár körülbelül 10-15 perc alatt 200 kilométeres hatótávolságra elegendő energiát vehetnek fel az autósok.

Az OMV Petrom Marketing, az OMV HU és az OMV SK által alkotott konzorcium az „Ultragyors elektromos autótöltés fejlesztése Közép- és Kelet-Európában” projekt keretein belül nyújtotta be európai finanszírozására irányuló pályázatát, ennek a támogatási szerződését hagyta jóvá az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség – írja az economx.hu. Az OMV és az Európai Unió által közösen finanszírozott projekt több mint 400 töltőpont telepítésével járul hozzá az elektromos autók ultragyors töltését szolgáló regionális hálózat fejlesztéséhez.

Az összesen 2,1 millió euró összegű magyarországi fejlesztést az Európai Unió 1,05 millió euróval támogatja. Az OMV 2025 végéig a magyarországi 7 helyszín mellett Szlovákiában 11, Romániában pedig 328 helyszínen telepít ultragyors töltőket. A teljes beruházás becsült összege körülbelül 39 millió euró, amelyből körülbelül 15 millió eurót az Európai Unió biztosít az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül, közel 5 millió eurót bankhitelből, a fennmaradó részt pedig saját forrásból finanszírozzák.

A magyar kormány tegnap jelentette be más hazai töltőhálózat-fejlesztési projektek jóváhagyását, melyek több száz új töltőpontot jelentenek hazánknak.

Címlapkép forrása: Facebook/ OMV Benzinkút – Balassagyarmat 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.