Működik a negyedik szegedi töltőpont

Az egykori DÉMÁSZ, ma már Nemzeti Közművek (NKM) irodája előtt a Kossuth Lajos sugárút 68. szám alatt a napokban beüzemelték az NKM Mobiliti legújabb elektromos autó töltőjét. A hódmezővásárhelyivel azonos Ensto márkájú készülék egyszerre két autó egyenként maximum 22 kW-os töltésére képes. A töltő használata egyelőre ingyenes, a töltés a kábel csatlakoztatása után automatikusan indul, így a töltéshez sem RFID kártya, sem pedig applikáció nem kell, de a Type2-es aljzat és az autó összekapcsolásához az autós saját kábelére van szükség. Jellegéből adódóan ez a töltőoszlop elsősorban a környékre érkező, és ott hosszabb időt eltöltő autósok számára lehet segítség, hogy Szegedről feltöltött akkumulátorral indulhassanak el a következő úti céljuk felé.  A szegedi töltő a Nemzeti Közművek Mobiliti csoportjának már a negyedik készüléke, amelyeket rendre olyan településekre állítottak fel (Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Csongrád), amelyek eddig nem vagy csak rendkívül korlátozottan rendelkeztek nyilvános elektromos autó töltési lehetőséggel.

NKM Mobiliti töltő Szegeden (fotó: Balogh Szabolcs, NKM Mobiliti)

Ezzel együtt Szegeden már négy helyen lehet elektromos autót tölteni. Az Arany János utcában és a Zászló utcában található töltők ugyanígy AC (váltakozó áramú) töltők (bár csak 1-1 csatlakozóval), míg a napokban a Szegedi Közlekedési Társaság trolibusz telephelyén átadott oszlop már DC töltésre is képes, így ott az átutazóban lévő autósok akár fél óra alatt is felvehetik a továbbjutáshoz szükséges energiamennyiséget. Feltéve természetesen, hogy munkanapokon munkaidőben érkeznek a töltőhöz, az ugyanis csak olyankor használható. Egyelőre az összes szegedi töltő használata is díjmentes.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.