Szoftverfrissítéssel növeli villanyautója hatótávját a Jaguar

Akár 8%-kal is nőhet a Jaguar I-PACE hatótávja egy új szoftverfrissítésnek köszönhetően, így a valósághoz legközelebb álló EPA mérés szerint 253 mérföldre (405 kilométerre) ugrik az egy töltéssel levezethető távolság a korábbi 234 mérföldről (374 kilométerről). Az autógyártó által kiküldött e-mailről egy amerikai tulajdonos számolt be, melyben az olvasható, hogy a Range Enhancement Program fejlesztéseit az I-PACE villanyautók saját eTROPHY versenyszériájának munkálatai során érték el a mérnökök, így azt most az utcai járművekre is alkalmazzák. A javítás elsősorban az összkerék-meghajtás nyomatékelosztásában történt, ami hatékonyabb vezetést eredményez ECO módban, de a hőszabályozó rendszer aktív hűtőlapjainak gyakoribb záródása is pozitívan hat az elektromos vadmacska fogyasztására. A Jaguar azt is elérte, hogy a vezethetőség és a teljesítmény csak egy a korábbinál alacsonyabb töltöttség mellet kezd el romlani.

A versenysorozat mellett a mérnökök a rendelkezésre álló valós adatok elemzése után a regeneratív fékrendszert is tovább optimalizálták, amely folytán az I-PACE magas töltöttség mellett hatékonyabban gyűjti vissza az energiát, és minden eddiginél több elektromosságot nyer vissza alacsony sebességnél. Az algoritmus finomításával a hatótáv kiszámítása is pontosabbá vált, és egy új grafikus csomagot is tartalmaz a frissítés a műszerfal klaszterhez.

Az értesítés megérkezését követően a frissítést a kereskedésekben ingyenesen telepítik, de a Jaguar azt írja, hogy nemcsak a megnövelt hatótáv miatt érdemes beszerezni a frissítést, hanem azért is, mert ez alapozza meg a későbbi over-the-air szoftverfrissítéseket, így talán a legközelebbi alkalommal már gombnyomásra letölthetők lesznek a javítások.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.