Ez az eddigi legnagyobb európai megrendelés kínai elektromos buszokra

259 darab tisztán elektromos buszt vásárolt a Keolis tömegközlekedési szolgáltató hollandiai leányvállalata a BYD-től, ezzel ez lett az új legnagyobb számú egyszeri megrendelés, melyet a kínai járműgyártó vállalat Európából idáig kapott. A buszok többsége, egész pontosan 206 darab a BYD 12 méter hosszú bestsellere, míg a többi vagy a 8,7 méteres modell, vagy a nemrég piacra dobott 13 méteres eBus, melynek felfrissített akkumulátora akár a városok közötti utasszállításhoz is elegendő energiát tud eltárolni.

A megrendelés előzménye, hogy idén szeptemberben egy 900 millió eurós szerződés keretében a Keolis került kiválasztásra az ország legnagyobb elektromosbusz-flottájának üzemeltetésére, fenntartására, és a szükséges infrastruktúra kiépítésére a hollandiai Overijssel, Gelderland és Flevoland tartományokban 2020. december 13-ától számítva tíz éven keresztül. A BYD villanybuszainak kiszállítása jövő nyáron kezdődik, az első útjukat a holland utakon pedig a jövő év végén tehetik meg a legelső járművek. A 12 méteres buszok pantográfon keresztül töltődnek, ezt a BYD biztosítja hozzájuk.

A BYD nevéhez kötődik a világ leghosszabb elektromos busza is: a 27 méteres K12A idén tavasszal mutatkozott be

Az elektromos meghajtású buszokért valósággal tolonganak a tömegközlekedés fenntartási költségeit csökkenteni akaró települések szerte a világon. Szinte naponta érkeznek a bejelentések egymást túllicitáló megrendelésekről Európából: csak a BYD több mint 1200 villanybuszt szállított, vagy fog hamarosan leszállítani a kontinens legalább 10 országába, de a Solaris, VDL, MAN, Volvo, és a Mercedes-Benz zéró kibocsátású járműveire is hatalmas a kereslet. Nincs ez másképp Európán kívül sem: csak a kolumbiai Bogotá 379 elektromos buszt rendelt a BYD-től, ami csupán egyike a számtalan nagy tételes megrendelésnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.