HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Első villanyautós ágyúgolyó futam Magyarországon

Nem mindennapi kísérletre vállalkozik a villanyautosok.hu csapata, de mindent az olvasókért, ezért a jövő hét vasárnapunkat arra szenteljük, hogy összehasonlítsunk néhány autót hosszabb úton. Egy zárt körű ágyúgolyó futamot tervezünk, három autótípus öt változatának részvételével:

  • Hyundai Ioniq Electric 28 kWh
  • Hyundai Ioniq Electric 38 kWh
  • Nissan Leaf 2.0 40 kWh
  • Nissan Leaf e+ 62 kWh
  • BMW i3 120 Ah

A flottából még hiányzik a 62 kWh-s Leaf és az i3. Ha ilyen autót használsz, és van kedved csatlakozni, akkor mielőbb írj egy üzenetet a kapcsolati űrlapon keresztül!

A nap végére remélhetőleg kiderül, hogy melyik autó képes a legrövidebb idő alatt megtenni egy 4-500 km hosszú utat Magyarországon. Az útvonalon lesz néhány előre kijelölt ellenőrző pont, ezek között a konkrét útvonalat azonban mindegyik csapat saját maga választhatja meg. Az ellenőrzőpontok helyét minden csapat csak az indulás előtt egy órával kapja meg. A pontosabb összehasonlíthatóság és az életszerű körülmények érdekében mindegyik autóban folyamatosan 20 fokra kell fűteni, automata üzemmódban, tehát fagyoskodással csalni nem ér. A gumikat a gyárilag előírt légnyomásra állítjuk, azaz tilos a kerék túlfújásával spórolni a fogyasztáson, valamint nem szabad olyan trükkökhöz folyamodni, mint például az ablaktörlők leszerelése, a külső tükrök behajtása.

A terv szerint a fővárosból, egy később meghirdetett helyszínről indulunk 2020. január 26-án vasárnap 10:00 órakor (találkozó legalább 1 órával korábban), ahol mindegyik autó 100%-ra töltve várakozik a startra, előfűtés nélkül. Az ellenőrzési pontokat mindegyik csapat az indulás előtt kapja meg. Mindenki eldöntheti, hogy lassan halad, minél kevesebb töltéssel, vagy gyorsan megy és inkább többször áll meg tölteni. Az érdeklődők az autók helyzetét a villanyautosok.hu oldalon folyamatosan térképen követhetik, akinek van kedve tippelje meg, hogy melyik autó hol fog tölteni, és jöjjön ki az adott töltőhöz egy rövid beszélgetésre.

A versenyt az nyeri, aki a megadott ellenőrzőpontok érintése után a leghamarabb ér vissza a kiindulási pontra, ahol 16 és 18 óra között megtartjuk az első 2020-as villanyautós találkozót is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.