Újabb villanyautós start-up céggel társul a Hyundai

Villanyautók közös fejlesztésére jelentett be együttműködést a Hyundai és a Canoo, így egy hónapon belül ez a második megállapodás, amit a dél-koreai autóóriás egy fiatal start-uppal köt, annak elektromos technológiájának felhasználásához. Hasonlóan a januári közleményhez, ami a Hyundai-Kia csoport és a brit Arrival partnerségéről szól, a hangsúly ebben az esetben is a start-up tisztán elektromos járművek alá való moduláris gördeszka-padlólemezén van. A Canoo platformját igény szerint a felek közösen módosítják, majd A- és B-szegmensű (kompakt és szubkompakt) villanyautókat fejlesztenek rá, amik a Hyundai és a Kia emblémájával kerülhetnek forgalomba. Az autógyártók egyelőre nem adtak konkrét ütemtervet a projektnek, közismert viszont, hogy a Hyundai 11 eleve teljesen elektromosnak tervezett járművet dob piacra 2025-ig, a Canoo platformja pedig jelentősen felgyorsítja és leegyszerűsíti a fejlesztés folyamatát, és csökkenti a költségeit.

A sajtóanyag PBV-ket (Purpose Build Vehicle) is említ, ami ebben az esetben lehetőség szerint önvezető, csomag-, vagy személyszállító furgonokat jelent. Korábban a Hyundai és a Kia is hangoztatta erre való szándékát, a kaliforniai csapatnak pedig ehhez kapcsolódik a legelső terméke. A közel 400 kilométeres EPA-szerinti hatótávú, nappalira emlékeztető belső berendezésű kisbusz 2021-től, kizárólag feliratkozás útján lesz elérhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.