Főoldal » elektromos motor » Elektromos motorkerékpárokkal erősít a Peugeot

Elektromos motorkerékpárokkal erősít a Peugeot

Amikor egy nagymúltú gyártó és egy fiatal startup összeállnak, vagyis a tapasztalat találkozik a kreatív lendülettel, abból akár igazán jó dolgok is kisülhetnek. A Peugeot Motocycles, mint a világ legrégebbi, máig működő kerékpárgyártója egy stratégiai megállapodás keretében többségi tulajdonrészt szerzett a DAB Motorsban, így a  jelentős tőkebevonásnak köszönhetően a kis motorépítő manufaktúra a Peugeot égisze alatt kezdheti meg a Concept-E szériaváltozatának sorozatgyártását.

DAB Concept-E | forrás: Peugeot Press

A DAB Motors 2018-ban, amolyan manufakturális mikrovállalkozásként jött létre. Az induláskori céljuk a tömeggyártás és az egyedi custom motorépítés közötti piaci rés betöltése volt. Az első években az online konfigurátorok ihlette megoldással a teljesen testre szabható, mégis európai homologizációval rendelkező kisszériás modelljeikkel hódítottak.  Mindössze négy évvel később, 2022-ben jött az első tisztán elektromos motorjuk, a Concept-E, amely ötletes részleteivel, áttetsző 3D hátsó lámpájával, racionalitásával és letisztultságával szinte azonnal levette a lábáról a szaksajtót.

A mindössze 13,6 lóerős, szénkefe mentes, szíjhajtású motor maximális forgatónyomatéka 60 Nm, amit egy 4,7 kWh kapacitású, lítium-ion akkumulátor lát el energiával. A rendszerfeszültség 51,8 V. Az elérhető legnagyobb végsebesség 105 km/h és a gyártó szerint az elérhető hatótáv 100 km, ami reálisnak tűnik egy 137 kg tömegű motortól. A DAB-nál mindig törekedtek a minőségi alkatrészek alkalmazására, amit élvonalbeli beszállítóktól vásárolnak, így a Concept-E-nek sem kell szégyenkeznie. Az első teleszkóp és a hátsó rugóstag is állítható, amiket a Kayaba, vagy az Öhlins szállít, a 4 dugattyús fékek pedig Berinertől, vagy a Brembotól érkeznek majd, a tapadásért pedig Pirelli gumik felelnek.

A Peugeot a bejelentést követően azt is közölte, hogy hamarosan meg is kezdi mandurei üzemének felkészítését a Concept-E szériaváltozatának gyártására, így reményeink szerint hamarosan megjelennek az első tesztpéldányok is az utakon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.