HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Képes követni az értelmező szótár a technikai fejlődést?

A Jaguar Twitter üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Oxford English Dictionary online változata úgy határozza meg az autót, hogy azt belső égésű motor hajtja. Az üzenetben egyben arra is felkérték az olvasókat, hogy tegyenek javaslatokat, hogyan kellene pontosabban, modernebben meghatározni, mi az autó. A helyzet azért is komikus, mert Oxfordból hamarosan szeretnék kitiltani a hagyományos autókat.

Az insideevs.com további kutatást végzett a témában és ellenőrizte több egynyelvű szótárban is a szó meghatározását. A Dictinonary.com bővebben is kifejti, hogy benzinnel vagy gázolajjal működő belső égésű motoros jármű az automobil, mentségükre odatettek egy hivatkozást a hibridek miatt, talán hamarosan a villanyautókra is megjelenik egy hasonló utalás. A Cambridge Dictionary meghatározása első látásra jobban tűnik, ott kimarad a belső égésű meghatározás, annyit írnak, hogy motorral meghajtott közúti jármű. Azonban ez is helytelen, hiszen az angol nyelvben az engine szó önmagában is a belső égésű motort jelenti, a villanymotorra az (electric) motor megnevezést használják.

A hibás megnevezés egyébként néhány gyártó elektromos autójában is visszaköszön. A manapság egyre divatosabb a kulcs nélküli, nyomógombos indítás az autókban. Egyes gyártók a gombra nem csak a START szót írják rá, hanem az ENGINE START kifejezést. Ezek a gyártók költségtakarékossági okból természetesen nem gyártanak a villanyautókhoz másik gombot, így a villanyautóikban is az ENGINE szóval hivatkoznak a motorra, pedig ezekben az autókban természetesen nincs belső égésű motor.

Mi magyarok büszkék lehetünk magunkra, a Magyar Értelmező Kéziszótár helyesen fogalmaz, igaz remélhetőleg a „többnyire” szót hamarosan törölniük kell majd:

AUTÓ főnév -t, -ja

  • 1. Gépi erővel, többnyire belső égésű motorral hajtott, rendsz. négy gumikeréken futó, személy- v. teherszállításra használatos közúti jármű;
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.