Nagyon modern lett ez a klasszikus Hyundai Pony

A Hyundai számára elsősorban nem a villanyautózásról szól az idei Frankfurti Autószalon, de hogy a tiszta technológia hívei se morgolódjanak a villanyos meghajtás után kutatva a dél-koreaiak standjánál, azért mégiscsak megtekinthető egy igazán különleges darab elektromos meghajtással. A nemes egyszerűséggel 45-re keresztelt jármű csupán egy koncepció, így hazavinni nem fogjuk, ám arra mindenképpen tökéletes, hogy a gyártó olyan dizájnelemeket és technológiákat mutasson be rajta, ami későbbi, gyártásba küldött modelleknél valóban láthatóak lesznek.

A névválasztás sem hasraütés-szerűen történt: a tanulmány a 45 éves Hyundai Pony Coupenak állít emléket, ami 1974-ben szintén koncepciónak készült. Arra a modellre talán kevesen emlékeznek, de ami a formatervből megszületett, azt mindenki ismeri: a klasszikus Hyundai-tanulmány volt az első számú inspiráció az „időutazó” DeLorean DMC-12-höz. Elődjének dizájnját tekintve az sem róható fel a 45-ösnek, hogy túlságosan szögletes lenne, hiszen az éles vonalak és sarkok már a Hyundai Pony Coupe koncepción is jelen voltak, a gyártó mindössze megemelte a kocsit, hogy egy kicsit inkább a crossoverek felé húzzon. Az autó nevét egyébként ez a fajta vonalvezetés is indokolja, a karosszéria ugyanis tele van 45 fokos szöget bezáró elemekkel az autó elején és hátulján, ami ezt a jellegzetes gyémánt-formát adja. Ez az, amit a Hyundai szeretne továbbvinni későbbi elektromos modelljeibe.

Nem csupán a dizájn újult meg a 45 éves koncepcióhoz képest, de természetesen a technológia terén is ugrottunk egy hatalmasat. A 45 EV Concept önvezetőnek lett tervezve, így számos kamera és érzékelő van elrejtve az autóban, a gördeszka-padlólemeznek köszönhető tágasság, és a fa berakások pedig gondoskodnak róla, hogy semmivel se legyen kényelmetlenebb az utastér, mint a nappalink. A műszerfalon egy szép nagy érintőképernyőt van lehetőségünk taperolni, ám a Hyundai még tovább ment, és az infotainment rendszer irányítása már a faburkolat nyomkodásával is lehetséges a kivetítéses technológia által.

Az a Hyundai sajtóanyagából nem derült ki, hogy mekkora aksi és teljesítmény került az autóba, ám gyártási tervek nélkül valójában ez nem is annyira érdekes.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.