Főoldal » elektromos busz » Sietnie kell, ha kipróbálná Bécs önvezető buszait

Sietnie kell, ha kipróbálná Bécs önvezető buszait

Idén nyáron, két év után véget ér Bécs legmodernebb városnegyedében, az Aspern Seestadt „okosvárosban” indított kísérleti projekt, amelyben teljesen önvezető, sofőr nélküli buszok szállítják az utasokat. A 2019-ben forgalomba állított, és teljesen ingyenesen használható két darab autonóm kisbuszt már csak 2021. június 23-ig van lehetőségük kipróbálni az érdeklődőknek.

Forrás: Eurocomm

A piros-fehér köntösbe bújtatott két kicsi busz projektjének célja az volt, hogy valós körülmények között, fenntartható módon teszteljék a jövő önvezető technológiával felszerelt járműveit. A városrészben valódi megállók között, valódi utasokkal, menetrend szerint közlekednek a minibuszok, és mostanra a környék közlekedésének megszokott részévé váltak. Az okosváros elsősorban azért jelentett ideális helyszínt a teszteléshez, mert adott volt az urbánus környezet – ami ugyanakkor kevésbé komplex, mint a városközpontban –, emellett pedig a károsanyag-kibocsátásmentes közlekedési eszközök tökéletesen illeszkednek Aspern Seestadt környezetbarát, innovatív, intelligens ökoszisztémájába.

A Navya által fejlesztett elektromos buszokat 2D-s és 3D-s LiDAR szenzorokkal szerelték fel, így folyamatosan figyelik az útjukat álló akadályokat. Habár a saját feltérképezett útvonalukon teljesen önállóan haladnak a járművek, a fedélzeten helyet foglal egy operátor, aki átveszi az irányítást, amikor a buszok a képességeiket meghaladó, váratlan akadályba ütköznek (például egy rosszul parkoló autóba).

A legfeljebb 10 utas szállítására alkalmas, és maximálisan 20 km/h sebességgel közlekedő buszokkal jó idő esetén hétköznap 7:30 és 12:00 között lehet találkozni az U2-es metró végállomása körüli 2,2 kilométer hosszú útvonalon, ahol összesen tíz megállót érintenek. Jelenleg a koronavírus miatt csak FFP2-es maszkban lehet felszállni, és az utasok számát is korlátozta az üzemeltető: egy háztartásból egyszerre öt ember utazhat a buszon, külön háztartásokból pedig kettő.

Ha olvasóink közül valaki próbálta már a buszokat, illetve a következő bő egy hónap alatt kerít erre sort, akkor a hozzászólásban várjuk a tapasztalatait.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.