Főoldal » villanyautózás a gyakorlatban » Így jelöld a töltőd előtti parkolóhelyet

Így jelöld a töltőd előtti parkolóhelyet

Ahogy az élet szinte minden területén, úgy az elektromobilitás körül is akad számos olyan kisebb-nagyobb probléma, amit ideje lenne valahogy megoldani. Rendszeresen elővesszük ezeket, és bemutatunk néhányat közülük, koncentrálva elsősorban azokra, amiknek a rendbetétele nem igényel komoly pénzt, inkább csak döntés vagy elhatározás kérdése.

Káosz: töltőhely útburkolati jelölése

Ilyen probléma, hogy a töltőhelyeket annyiféle piktogrammal és színnel jelölik, ahány szolgáltató van a piacon. Sőt, előfordul az is, hogy ugyanaz a szolgáltató más-más jelölést használ a különböző helyen lévő töltőinél. Miközben a közlekedéssel kapcsolatos információkat szabványos mintákkal kell felfesteni az útfelületre, a több mint kétezer helyszínen elérhető elektromos autó töltőknél nagy a káosz. Hogyan várhatjuk el a közlekedőktől, hogy ne parkoljanak a töltőkhöz, ha nincs erre egy egységes jelölés?

Milyen alapon várjuk el az autósoktól, hogy tudják, hogy mi mit jelent?

Idén is többször előkerült a téma, még egy konferencián is megemlítettük ezt a megoldandó problémák között, de az Égéstérben kellett a Magyar Elektromobilitás Egyesület kapcsán szerepeljek, hogy fény derüljön az igazságra:

Létezik szabványos jelölés

A töltőhelyek parkolóinak jelölésére létezik szabványos piktogram, amit a Magyar Közút által kiadott Útburkolati jelek és jelzőtestek tervezése és alkalmazása című Útügyi Műszaki Előírás 2022. május 15-től hatályos változata tartalmaz. A kérdéses jelölést ennek a 226 oldalas kiadványnak a 129. oldalán találjuk.

Az 1,5×0,7 m befoglaló méretű ábra azt a korábban már itt-ott használt jelölést emeli szabvány szintre, ami oldalról körvonallal ábrázol egy autót, miközben a vonal a jármű hátuljánál egy villásdugóban végződik. A jelölés felfestése történhet fehérrel vagy zölddel, pontos árnyalatot vagy háttérszínt a dokumentum nem ír elő.

Ilyesmi jelölést alkalmazott korábban sok helyen az e-mobi és például a TEA. is, de a magyarországi töltőpontoknál nem ez a leggyakoribb piktogram. Viszont a május óta telepített töltőknél sem alkalmazták ezt a látszólag kötelező érvényű útburkolati jelet. Miért? Leginkább azért, mert erről a szabályozásról az érintett szervezetek sem tudtak. Végighívtam az illetékeseket a legnagyobb cégeknél (töltőüzemeltetők, töltőtelepítők, útburkolati jeleket felfestő cégek), és egyetlen egy helyen sem tudták, hogy létezik ilyen szabvány, mindenütt saját vagy a megrendelő által adott jelölést alkalmazzák.

Fontos lenne az egységes töltő előjelző tábla is az autópályákon.

Ha lassan is, de csak haladunk a problémák megoldásával. Októberben a 46. Útügyi Napok során lehetőségem volt beszélni ezekről egy rövid előadásban, így megemlítettem azt is, hogy ennek a jelölésnek el kellene készüljön a közlekedési tábla párja is. Ezek mellett nagy szükség lenne az autópályákon a töltési hely előjelző táblákra, és a következő töltési hely távolságára is. Pont úgy, ahogy azt a benzinkutak esetén is teszik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.