Főoldal » üzlet » Saját teherflottája lesz a kínai autógyártónak

Saját teherflottája lesz a kínai autógyártónak

Az autógyártás egyik legnagyobb kihívása manapság a logisztika, és már nem csak az alkatrészek gyárba-juttatásáról beszélünk, hanem a legyártott autók kiszállítása sem triviális feladat.

Most a BYD extrém megoldáshoz folyamodik a probléma kezelésre.

Magad uram

A BYD egyre jobban fel akarja pörgetni autói exportját más országokba, de ez logisztikai problémákba ütközik. Korábban már a Tesla is panaszkodott rá, hogy főleg a negyedév végén egyszerűen nincs elég szabad hajó arra, hogy Sanghajból útnak indulhassanak az autók.

A BYD most úgy döntött maga veszi kézbe a probléma kezelését, majd a sok találgatás és pletyka után most végül

tényleg berendelt két, egyenként 7000 darab jármű befogadására képes Ro-Ro hajót a GSI kínai gyárától.

A teherszállítók alkalmasak lesznek mind olajjal, mind cseppfolyós földgázzal (LNG) való működésre, és emiatt méretükhöz mérten kifejezetten környezetkímélőnek mondhatóak hagyományos társaikkal szemben. A gyártó szerint ezekkel a hajókkal több új technikai megoldást is fel fognak használni, így például nagyméretű akkumulátorokat, új típusú áramfejlesztők, energiatakarékos eszközöket fognak használni, de a hajók víz alatti része is olyan festéket kap, amely nehezebbé teszi a különböző organizmusoknak, hogy megtapadjanak, növekedjenek és ezzel rontsák a hajótest közegellenállását.

Ilyen hajói lesznek a BYD-nak. Forrás: Guangzhou Shipyard International

A hajók 200 méter hosszúak és 38 méter szélesek lesznek, 9 méteres merülési mélységgel és 18,5 csomós (34 km/h) standard működési sebességgel.

A CnEVPost úgy tudja, a BYD összesen 6-8 ilyen hajót fog majd rendelni, és ezek kiszállítása 2025-ben kezdődhet meg. A beruházás összértéke 700 millió dollár lehet, így a hajók darabja 87,5 millió dollárba, 35 milliárd forintba kerülhet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.