Főoldal » elektromos autó » A Fisker is a Tesla szabványára vált

A Fisker is a Tesla szabványára vált

Henrik Fisker 2016-ban alapított cége, a Fisker Inc. a legújabb autóipari vállalat, amely megállapodott a Teslával a North American Charging Standard (NACS) használatáról, azaz a jövőben a Fisker ügyfelei számára is megnyílik a Supercharger hálózat Észak-Amerikában.

A rövid közleményből kiderül, hogy hasonlóan más autógyártókhoz, amelyek a Tesla csatlakozószabványára váltanak, először a Fisker vásárlói is adapteren keresztül tudják majd használni a Superchargereket, ám egy kicsit később, mint más villanyautósok, 2024 helyett 2025 első negyedévében. Röviddel ezután az új autókat már eleve a NACS szabvánnyal fogják gyártani, és a CCS töltőpontok használatához biztosítanak adaptert. Az átállás minden már meglévő és jövőbeni ügyfelet érint.

Eddig az Aptera, a Ford, a GM, a Rivian, a Mercedes-Benz, a Nissan, a Volvo Cars, a Polestar, és a Verge Motorcycles jelentette be a NACS átvételét.

Fisker Ocean

A Fisker jelenleg gyártott egyetlen modellje az Ocean SUV, melynek kiszállítása júniusban kezdődött 22 példánnyal. Az elektromos SUV a Magna osztrák gyárában készül, egyelőre a tervezett darabszámtól lényegesen elmaradva. A legfrissebb hírek szerint Fisker ismét csökkentette a célokat, és az idei évre már csupán 20-23 ezer Ocean legyártását tűzte ki, ami kevesebb mint fele az eredetileg megálmodott értéknek. A terv módosítását az egyik beszállítónál fennálló problémákkal magyarázta a cég.

Fisker Ronin

Ami a Fisker jövőbeni modellpalettáját illeti, nemrég fény derült arra, mit rejtenek a Pear, Alaska, és Ronin nevek. Ez utóbbi kapcsán több újdonság is kiderült a premier óta: az ötszemélyes sportautóból összesen 999 darab fog épülni 2025-től, és 385.000 dollárért fogja értékesíteni a cég. Az autóba három motor kerül együttesen 1013 lóerő teljesítménnyel és 275 km/h végsebességgel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.