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
auto
2024. 04. 20. szombat

Türkizkék lámpákat tesztel autóiban a Mercedes

önvezetés

A Mercedes-Benz lett a világ legelső autógyártója, mely engedélyt kapott Kaliforniában és Nevadában speciális lámpafény alkalmazására az automatizált vezetési módban közlekedő járműveinek megkülönböztetéséhez. A német vállalat modelljeinek fényszóróiban, hátsó lámpatesteiben, és külső visszapillantó tükreiben elhelyezett lámpák türkizkéken fognak világítani, amikor aktív a Drive Pilot program, azaz az autó a SAE szakmai szövetség besorolása szerinti 3-as szintű vezetéstámogató rendszerét használja az autópályán való önálló vezetéshez.

A türkizkéken világító lámpákkal felszerelt autók tesztelésére kiadott engedély Kaliforniában két évre szól, Nevadában pedig mindaddig érvényben marad, amíg nem történik módosítás az állami törvényhozásban – írja közleményében a Mercedes-Benz. Elsőként a 2026-os modellévre gyártott S-osztály és tisztán elektromos EQS kapja meg a lámpákat.

A Mercedes célja, hogy az automata vezetési módban közlekedő járművek első pillantásra azonosíthatók legyenek, segítve ezzel a rendfenntartók munkáját, valamint növelve az önvezető technológia társadalmi elfogadottságát. A cég azt is kiemeli, hogy a türkiz szín két alapvető kritériumot is teljesít, amelyeket figyelembe vettek a színválasztásnál: láthatósága megbízható és gyors észlelést tesz lehetővé a többi közlekedő számára, és megkülönböztethető a már használatban lévő egyéb jelzésektől. Emellett számos, fiziológiai és pszichológiai tényezőket egyaránt vizsgáló teszt támasztja alá, hogy a türkiz optimális szín az automatizált vezetéshez, és az iparági javaslatok között is szerepel (SAE J3134 „ADS Marker Lamps”).

„Az automatizált vezetési módot jelző lámpák fejlesztésével a Mercedes-Benz ismét új iparági szabványokat állít fel. Mi vagyunk az első autógyártó a világon, amely ilyen engedélyeket kapott az Egyesült Államokban, pontosabban Kaliforniában és Nevadában. Minél több automatizált vezetési móddal ellátott jármű népesíti be az utat, annál fontosabbá válik a jármű és a környezet közötti kommunikáció és interakció” – mondta Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Group AG fejlesztési és beszerzési vezérigazgató-helyettese.

A Mercedes-Benz abban bízik, hogy a két amerikai államban szerzett engedélyek és a közúti tesztek megkezdése az első lépés afelé, hogy a türkiz színt globálisan szabványosítsák az automatizált vezetési módban közlekedő járművek megkülönböztetésére.

Kaliforniában is vezethet önállóan a Mercedes Drive Pilot

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.