Megnyílt az első 350 kW-os töltőállomás Svédországban

A tegnapi napon megnyitotta Svédország legelső HPC (High-Power Charging) töltőállomását a Fortum Charge & Drive, mely annak az elektromosított korridornak a részét képezi Oslo, Stockholm és Helsinki között, aminek legelső tagját még áprilisban helyezte üzembe a vállalat a norvég fővárostól délre fekvő Nygårdskrysset városában. A villámtöltőkkel felszerelt folyosó célja, hogy a három északi főváros között egy nagyjából 300 kilométeres hatótávval rendelkező villanyautó a jövőben minden probléma nélkül tudjon közlekedni, nem kevesebb idő ráfordításával, mint amennyire egy hagyományos meghajtású gépkocsinak szüksége van. A hálózat legújabb tagja a Kristinehamn városában található McDonald’s parkolójában létesült nagyjából félúton Oslo és Stockholm között. A töltő hétszer akkora teljesítménnyel várja az autósokat, mint a jelenleg leggyakoribb töltőberendezések a piacon, azaz a hamarosan érkező villanyautók – már amelyik erre képes lesz – már akár 10 perc alatt is 250 kilométernyi hatótávot tud magába szívni a 350 kW-on.

„Osloból indítottuk a magas teljesítményű töltési utazásunkat áprilisban. Ez most a második lépésünk egy olyan hálózat felállításában, ami az északiak számára még kényelmesebbé teszi a nagy távolságú elektromos közlekedést. Az elkövetkezendő hónapokban még több HPC töltőállomás fog megnyílni Svédországban és Finnországban” – tette hozzá Annika Hoffner, a Fortum nyilvános és otthoni töltési szolgáltatásért felelős vezetője.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.