Villanyautós nagyhatalom lenne Horvátország

Számos más kormányzati tisztviselő társaságában találkozott egymással Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Mate Rimac, a Rimac Automobili vezérigazgatója a vállalat zágrábi székhelyén, hogy Horvátország lehetséges fejlődési pályájáról tanácskozzanak az autóipar lehetőségeit figyelembe véve. Az alig 400 főt foglalkoztató start-up azzal hívta fel magára a kormányzat figyelmét, hogy az elektromos hajtásláncok fejlesztésében szerzett szakértelmére igényt tartva több nagy autógyártó, köztük a Hyundai és a Porsche is a befektetőjévé vált, de más cégek, például a Cupra és a Pininfarina is jelezte szándékát a közös munkára. Így kerülhetett sor a Rimac és a horvát köztársaság vezetőségének legelső hivatalos találkozójára, melyen a legnagyobb befektetők képviselete is megjelent, Thomas Schemera (Hyundai) és Lutz Meschke (Porsche) személyében.

Lutz Meschke (Porsche AG); Thomas Schemera (Hyundai Motor Group); Andrej Plenković (miniszterelnök); Mate Rimac (Rimac Automobili), Forrás: Rimac

Ha az autóipar egy ország lenne, akkor a 2017-ben megtermelt több mint 4 milliárd dolláros értékével a világ legnagyobb gazdasága lenne, megelőzve Németországot, miközben a 8 legnagyobb autógyártó mindegyikének nagyobb a bevétele, mint Horvátország GDP-je – írja a Rimac. Az autóipar és a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózat ebből adódóan jelentős gazdaságformáló hatással bír – ezt a magyaroknak sem kell tovább részletezni. Az autóipari trendek azonban villámgyorsan változnak, és az elektromos, intelligens, önvezető járművek törnek felfelé, melyek új lehetőségeket hoznak magukkal. Erre az autógyártók a K+F kiadásaik növelésével reagálnak, és nem ritka, hogy a magasabb gyártási költségeket a termelés Nyugat-Európából a közép-, és kelet-európai országokba történő áthelyezésével ellensúlyozzák, amit a beszállítók is követnek. A kérdés ott lebeg a horvát miniszterelnökség szemei előtt: lehetne Horvátország az átalakuló autóipari beruházások következő hullámának célpontja? A Rimac szerint igen:

„Azt akarjuk, hogy a Rimac egy sikertörténet legyen, de szeretnénk megosztani tapasztalatainkat, hogy segítsük az autóipart Horvátországba vonzani. Közép- és Kelet-Európában az autógyártás bővülésének két hulláma rendkívül értékes volt ezen országok gazdasága számára. Most egy új beruházási hullám van folyamatban, és az új körülmények miatt Horvátországnak lehetősége nyílik az új autóipar következő célállomásává válni. Ma az országok nyílt piacon versenyeznek egymással, csakúgy, mint a vállalatok. Ahhoz, hogy vonzók lehessünk a gyártók és a beszállítók számára, komparatív előnyöket kell fejlesztenünk a többi országgal szemben. Szeretnénk hozzájárulni a befektetők Horvátországba vonzásához, és a mi szerepünk az autóipar szükségleteinek és elvárásainak bemutatása, míg a kormány feladata annak eldöntése, hogy az új autóipar a helyes irány-e Horvátország stratégiai fejlődéséhez, és ha igen, akkor intézkedéseket kell megfogalmazni a befektetések bevonzásához.”

A miniszterelnök hozzátette, hogy a kormány továbbra is szorosan együttműködik velük és támogatja a Rimachoz hasonló példaértékű vállalatokat, hogy közösen meghatározzák, melyek azok a konkrét intézkedések, melyek azt a jelzést küldik a globális autóipar számára, hogy Horvátország készen áll az ipart támogató zöldmezős beruházásokra. A megbeszélés fénypontja minden bizonnyal a Porsche-igazgató kommentje, aki szerint Horvátország nemzetközileg is jelentős autóipari helyszín lenne, ha legalább annyit költene az autóipar támogatására, mint a focira.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.