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
auto
2024. 04. 17. szerda

A Toyota menesztette a Daihatsu vezetőségét

egyéb

Nem maradt következmények nélkül az az évtizedekig folyó csalássorozat, melynek során a Daihatsu meghamisította egyes autótípusai töréstesztjeinek eredményeit.

Az anyavállalat leváltotta a teljes vezetőséget.

Felügyelet alatt

Ahogy arról december végén beszámoltunk, évtizedeken át tartó csalássorozatot tárt fel a Toyota egy belső vizsgálata a Daihatsunál, amely a világ legnagyobb autógyártójának leányvállalata. A márkánál ugyanis éveken át meghamisították miniautóik töréstesztjeinek eredményeit, és a valóságban sokkal kevésbé biztonságos autókat aztán a saját márkanév mellett a Mazda és a Toyota színeiben is forgalmazták.

Hatalmas a botrány a Daihatsunál – a Toyota több modell forgalmazását azonnal leállította

A botrányt nem sokkal később egy másik bejelentés követte, amely a cég egyes dízelmotorjainak valótlan teljesítményadatairól szólt, és amelynek következtében több motorváltozat kiszállításait is felfüggesztették.

Készülőben a Toyota dízelbotránya?

Sato Koji, az autógyártó vezérigazgatója a sorozatos botrányok után a sajtó előtt kért bocsánatot a cég partnereitől és ügyfeleitől, és nemcsak a hibákat elkövető alkalmazottakat, hanem a menedzsmentet is felelőssé tette a történtekért.

Másnap a Toyota volt vezérigazgatója, a felügyelőbizottság jelenlegi elnöke, Toyoda Akio tartott egy a cég víziójáról szóló tájékoztatót a média és 17 Toyota leányvállalat képviselői előtt.

A Toyota renoméját megtépázó esetek természetesen nem maradhattak személyi következmények nélkül, így most bejelentették, hogy menesztették a Daihatsu teljes vezetőségét, és reformokat jelentettek be a vállalatnál.

A leányvállalat vezetését március 1-től a Toyota eddigi Dél-Amerikáért felelős igazgatója veszi át, de távozik a felügyelőbizottság elnöke is – utóbbi pozíció meg is szűnik, ahogy az anyavállalat közvetlen felügyelet alá vonja a céget. A cég új alelnöke a Lexus elektrifikációs projektjének eddigi vezetője, igazgatója pedig egy másik Toyota felső vezető lesz.

Újrakezdés

Decemberben a Toyota azonnali hatállyal leállította a Daihatsu összes modelljének gyártását és kiszállításait, de február 26-ig ezt a zárlatot teljesen feloldják.

A szóban forgó modelleket Európában nem forgalmazzák, így minket a leállás és a kiszállítások késései közvetlenül nem érintenek.

Áprilisban pedig bejelentik a vállalat újraszervezésének eredményét, az új struktúrákat és vezetőket is – írja az Autombilwoche.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.