Épül az első nyilvános V3 Supercharger-állomás?

A márciusi bemutató után majdnem három hónappal megkezdte a V3-as Supercharger töltőberendezések gyártását a Tesla a buffaloi Gigafactory 2 erre a célra létrehozott új gyártósorán, és a Tesla Motors Club szemfüles tagjai már rá is bukkanhattak az első helyszínre, ahonnan elindul a V3-as töltőállomások terjeszkedése. A felturbózott töltők bemutatásakor egyetlen tesztpéldány létezett San Franciscoban, ezen demonstrálták a teslások hogy milyen sebességre is képes a 250 kW-os berendezés egy ekkora teljesítményt kezelni tudó Model 3-ra csatlakoztatva. Ahhoz viszont, hogy a gombamód szaporodó 350 kW-ig is bővíthető villámtöltők mellett ismét a Tesla legyen az etalon a töltési teljesítmény és a végtelenül kényelmes utazások tekintetében, a V3-as töltőhálózatnak el kell terjedni és bárki számára elérhetővé kell válnia, ami időbe telik. Úgy tűnik viszont, hogy a texasi Wichita Falls mellett épülő Supercharger-állomás már V3-as villámtöltőknek fog helyet adni: az alábbi képeket a mike123abc nevű TMC felhasználó készítette, aki 12 darab 250 kW-os töltőoszlop építéséről számolt be, ám állítólag az állomás tervei 12 000 amperes és 400 voltos bekötést említenek, azaz egy töltőállásra 480 kW jut, ami jóval meghaladja még a V3-as töltők teljesítményét is. Könnyen lehet, hogy ezt a későbbi bővítés indokolja.

A Tesla egyelőre nem kommentálta, hogy mi készül Texasban, ám az állomás valamikor a nyár vége felé nyit, így hamarosan biztosan megtudjuk, hogy valóban egy V3-as állomásnak lehetünk-e szemtanúi. Az új generációs Superchargerek terjeszkedésének viszont már egyébként is itt az ideje, miután Elon Musk azt ígérte, hogy már áprilistól kezdődően megjelennek a nyilvános V3-asok az Egyesült Államokban, a negyedik negyedévben pedig Európába is eljut a technológia. Eközben a V2-es töltők sem maradnak érintetlenül, azok teljesítménye 150 kW-ra nő.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.