Milyen gyorsan tölt a Kia Niro?

A Kia honlapján a Niro elektromos változatának jellemzőit ismertető táblázat tartalmaz egy sort, amit néhány újságíró félreértett, majd ezt az információt, ahogy lenni szokott, mások is átvették. A kérdéses pont szerint a DC gyorstöltési idő 80%-ra 1 óra (100 kW). Ezt a pontot sikerült félreértelmezni, és korábban azt írták, a Kia Niro képes 100 kW teljesítménnyel villámtölteni.

Pedig a Kia nem erre gondolt, ez a jellemző csupán annyit jelent, hogy egy 100 kW maximális teljesítményű villámtöltőn a Kia 1 óra alatt 80%-ra tölt. A félreértés már akkor kiderült volna, ha az előző sorral összehasonlítjuk az adatot: DC gyorstöltési idő 80%-ra 1 óra 15 perc (50 kW). Ebből már egyértelmű, hogy ha 50 kW teljesítménnyel 1:15 a töltési idő, akkor dupla teljesítménnyel aligha lenne 1 óra.

A lényeg annyi, hogy az 1:15 töltési időnél a töltő maximális teljesítménye korlátozza a töltést, ebben az esetben nyilván 50 kW a maximális töltési teljesítmény. Ha a töltő teljesítménye nagyobb, például 100 kW, akkor már az autó fog korlátozni, ezért a töltés nem éri el a 100 kW teljesítményt. Fontos hangsúlyozni, hogy a Kia nem állította, hogy 100 kW töltésre is alkalmas lesz az autó, csupán volt aki félreértette a specifikáció adatait.

A Fastned megmérte, milyen gyorsan tölt a Kia a gyakorlatban 50 kW és 175 kW maximális teljesítményű töltőn:

Kia Niro villámtöltési teljesítmény görbe 50 kW és 175 kW töltőn (Forrás: Fastned)

A grafikonról talán a pontos érték nem olvasható le: 77 kW a Niro maximális töltési teljesítménye, és azt sem tartja túlságosan sokáig, 40% akku töltöttségnél éri ezt el, majd csökkenni is kezd a teljesítmény, igaz csak 10%-kal, 70 kW-ra, majd a következő lépés 55% körül 57 kW-ra. 73% akkumulátor töltöttségtől már teljesen megegyezik az 50 kW és a nagyobb teljesítményű töltők esetén a töltési görbe, a 0-73% közötti szakaszból adódik tehát a nagy teljesítményű villámtöltőkön a 80%-ra töltési idő negyed órás előnye.

Mivel egy átlagos autósnak nem a teljesítmény és a fogyasztás adatok számítanak, inkább az, hogy mennyit kell várni a töltőnél, így a Fastned azt is kiszámolta, hogy a méréseik szerint 100 km hatótávolság visszatöltése átlagosan 15-25 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire kell teletöltenünk az autót és mekkora volt a kiinduló töltöttségi szint. A görbéből persze egyértelmű, hogy általában nem érdemes 73%-nál magasabb töltöttségig várakozni, a nagy akkumulátornak köszönhetően még a meglehetőségen ritka magyar töltőhálózat mellett is bőven elég a 64 kWh kapacitás 73%-a, hogy elérjük a következő villámtöltőt vagy akár a célunkat.

Szentgotthárd – Záhony 558 km 6 óra 10 perces út

Ez az akkumulátor kapacitás egy átlagos magyar autósnak már bőven elegendő lesz, hiszen ha otthonról reggel tele akkuval tudunk indulni, akkor a testvérmodell Hyundai Kona eredményeiből kiindulva tudjuk, hogy még GPS szerinti 130 km/h autópályás sebességgel is elérhető 250 km hatótáv, de kis óvatossággal vagy erősebb forgalomban, ahol nem tartható folyamatosan a 130 km/h, máris 300 km felett vagyunk, így egy kényelmes 1 órás ebéd ideje alatt az autót újratöltve, esetleg két rövidebb jól időzített kávészünet közbeni villámtöltéssel Magyarország akár kelet-nyugat irányban is teljesen átszelhető Szentgotthárdtól Záhonyig (márpedig 6 órán keresztül a többség nem szívesen ül az autóban pihenő nélkül).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.