Az RGNT megkezdte a vintage elektromos motorok kiszállítását

Az elektromobilitás töretlenül fejlődik, szinte minden területen. Még a világot sújtó egészségügyi válság sem tudta megállítani az elmúlt 2 évben. Egy évvel ezelőtt magam sem gondoltam volna, hogy mára nem lesz hagyományos meghajtású autóm, de a döntés végül utólért. Az nem volt kérdés számomra, hogy előbb-utóbb villanyautós leszek (minden értelemben, hiszen épp itt publikálok), de sokat gondolkodtam azon is, hogy vajon mikor lesznek olyan kétkerekűek a piacon, amik megdobogtatják egy motoros szívét.

Nem vagyok klasszikus értelemben vett motorrajongó, de nagyon fiatal korom óta motorozom. Azt sem szégyenlem, hogy 26 év után “csak” egy 650-es Kawasaki ER6-F parkol a garázsban. Szeretem! Arra, amire kell nekem tökéletes, sőt szerintem bőven elég. A fogyasztása, és így a környezeti terhelése minimális és össze sem hasonlítható egy hagyományos autóéval, mégis gyakran fordul meg a fejemben a gondolat, hogy egyszer talán lecserélem egy elektromosra. Persze sokat segítene, ha az elektromobilitás legalább részben ott tartana a kétkerekűeknél, mint az autóknál, de a magamfajta gyakran úgy érzi, hogy ehhez még évtizedek kellenek, hiszen pár cuki, kis hatótávú városi robogón kívül Magyarországon nemigen lehet elektromos motort kapni, ami legalább feelingre alternatívája lehet egy hagyományos motornak. Persze ez érthető, hiszen Magyarország nem túl nagy piac motorértékesítési szempontból, mégis olyan érzésem van, hogy évről évre egyre többen motoroznak.

évszám személyautó (db) motorkerékpár (db)
2017 271.720 10.045
2018 295.431 11.238
2019 314.498 12.880
2020 258.511 11.816
2021* 192.531* 9.653*
Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett új és használt személyautók és motorkerékpárok száma a 2021-es év Q4-es adatai nélkül.

Forrás: KSH

Habár a tavalyi év 4. negyedévének adatai még nincsenek meg és a KSH által közzétett adatok is csupán becslések a 2021-es évet illetően, a trendek és az arányok azért látszódnak. A motorkerékpárok forgalomba helyezése a járvány előtt évente kb 10%-kal nőtt, azóta pedig stagnál. A motorok számával pedig a motorosok száma is nő és biztos vagyok benne, hogy közöttük is akadnak néhányan, akiket érdekel merre fejlődik a technika. Sőt! Hiszem, hogy az elektromos motorok érkezésével, terjedésével van egy még nem motorozó réteg, aki szívesen pattanna 2 kerékre a városokban, különösen a mai kaotikus parkolási helyzeteket látva.

Jönnek a villanymotoros start up-ok

Ahogy arról 2019-ben mi is beszámoltunk a svéd RGNT Motorcycles bemutatott egy valódi motornak látszó prototípust, méghozzá vintage köntösbe bújtatva.

A gyártást – szinte már természetes módon késéssel – beindító gyártó, aki egyébként kézzel készíti a motorkerékpárokat két különböző modell kiszállítását kezdte meg a 2021-es év végén. A No1. Classic, valamint a No1. Scrambler első példányainak az Egyesült Királyságban, Svájcban és Norvégiában örülhettek új tulajdonosaik, de fokozatosan nyílik meg a rendelés lehetősége más országokból is. 2022 januárjában a gyár bejelentette, hogy megnyitja az előrendelés lehetőségét az Egyesült Államok felé, ahonnan a vásárlók 150 dollár előleggel lefoglalózhatják a vágyott motorjukat. A gyár a tengerentúli szállítást 2022 év végére, illetve 2023 év elejére ígéri. Persze nem kell csüggedni az európai országokban sorban álló vásárlóknak sem. A honlapon jelenleg 18 európai ország szerepel a kiszállítási listában, amiben Magyarország ugyan nem, de két szomszédunk szerepel. Vagyis, ha valaki tud ausztriai, vagy cseh címet megadni, akár azonnal rendelhet is.

Az RGNT No1. Scrambler változata

A két típus műszaki paraméterei között nincs sok különbség. A maximális teljesítmény 11 kW (kb. 15 LE), az állandó pedig 8,5 kW. Mindkét modellbe egy 7,7 kWh-s akkucsomag került. Ezt a teljesítményt az EU-ban A1 kategóriás jogosítvánnyal lehet vezetni. Mindez bikának semmiképp nem nevezhető, de városi közlekedésre, vagy elővárosi ingázásra tökéletesen elég. Az akkumulátorok 60 kg-ot nyomnak, de ezzel együtt is csupán 155 kg a motorok össztömege, ami egyáltalán nem számít nehéznek ebben a méretkategóriában és könnyed irányíthatóságot sugall. A hatótáv mindkét motor esetében kb. 120 km és 20%-ról 80%-ra mindössze 3-3,5 óra alatt feltölthető. Az egyetlen apró különbség, hogy a gyártó a Scrambler esetén 120, míg a Classic esetén 125 km/h-s maximális sebességet ad meg. Ahogy említettem, nem egy vadóc, de ismerve a villanymotorok folyamatos nyomatékleadását és a váltás nélküli gyorsulást, szerintem izgalmas lehet a városi- és elővárosi közlekedésben.

A Classic és a Scrambler változatok is egyedien testreszabhatóak.

Attól, hogy villanyos még nem kell szégyenkeznie

Az RGNT elektromos motorjai csak a dizájnban hagyományosak. Technikailag modern alkatrészekből állnak és kiválóan felszereltek. A bőrüléseket kézzel varrják, a kombinált fékrendszer részei az elől 300, hátul 220 mm átmérőjű, 5, illetve 4 mm vastag rozsdamentes acél lebegőtárcsák. A 120 mm-es rugóúttal bíró első villák Paioli és Ceriani ihlette replikák, a hátsó rugóstagon pedig a kényelem érdekében, valamint az útviszonyoknak megfelelően állítható az előfeszítés.

A Paioli Meccanica S.p.a. 1970-től körülbelül 2010-ig Európa vezető motorkerékpár-, robogó-, triál- és endurovillagyártója volt. A történelmi elnök, Maria Giovanna Gnudi 2010-ben bekövetkezett halála után férje, Luciano Santovito 2013-ban visszavonult, hogy jól megérdemelt nyugdíjas éveit élvezhesse. A Paioli márkát kizárólag villák, a Ceriani márkát pedig villák és lengéscsillapítók gyártására használják.

A világítást LED lámpák biztosítják, hogy a fogyasztás a lehető legalacsonyabban maradjon. Az alapfelszerelést pedig a 7″-os érintőképernyő teszi teljessé, amely felhő alapú szolgáltatásokat nyújt, OTA frissítés-képes és beépített GPS-szel rendelkezik.

A No1.-ok informatív kijelzője a beépített GPS-el.

Akár mi magunk is felöltöztethetjük

Ahogy az OEM gyártóknál megszokott, az RGNT elektromos motorjainál is van lehetőség a testreszabásra. Az alapszínek, a markolatok, a tank, az ülés, a sárvédők, vagy éppen a hátsó csomagtartó mind olyan elemek, aminek paramétereiről a vásárló dönthet. A kalkuláció remekül működik és vizuális segítséget is nyújt a testreszabásban.

Az alapból meztelen villanymotort a rendeléskor saját ízlésünknek tetszően öltöztethetjük fel.

A Classic változat 12.495, míg a Scrambler 13.495 EUR-tól indul. Ez mai MNB középárfolyamon nagyjából 4.800.000,- forint, ami egyelőre meglehetősen borsos. A foglaló mindkét esetben jelképes 150 EUR. A gyár saját honlapján azt ígéri, hogy Európán belül a rendeléstől számított 15-20 hétre szállítanak.

A No1. gyártásához segítségül hívták a 3D techológiát is. A Dizájnról és a gyártásról a gyár egyik építője Alex, az alábbi rövid videóban többet is elárul.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.