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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Egy újabb ablakot kiskaput zárhatnak be a kibocsátási értékek körüli trükközések kapcsán, és a vihar középpontjában ismét a Volkswagen áll.

A perben született ítélet elsőfokú, és nem tudjuk elképzelni, hogy ne fellebbeznének.

Ügyes

Naivan azt gondolhatnánk, hogy a dízelbotrány után – amely anno egyébként nem csak a Volkswagent, hanem a Mercedest, a BMW-t, illetve legújabban már a Stellantis motorokkal szerelt Suzukit is érintette -, egy autógyártó sem kockáztat meg hasonló PR blamát és milliárdos büntetést. De hogy ez mennyire nem így van, azt bizonyítja a 2021-es AdBlue botrány, amikor kiderült, hogy a nagy német autógyárak megállapodtak a füstgáz tisztítással kapcsolatos technikai fejlesztések kölcsönös befagyasztásában, amit az EU milliárdos büntetéssel honorált.

Újabb milliárdos büntetést kapnak a nagy német autógyártók

De van itt még egy kiskapu ami már régóta a kritikák kereszttüzében áll.

Illegális a Thermofenster

A Thermofenster kifejezés nagy vonalakban arra a motor üzemmódra utal, amikor – elméletben -, a motor védelme érdekében bizonyos körülmények, jellemzően alacsony hőmérséklet esetén a gyártó vezérlője legálisan kikapcsolhatja a kibocsátási értékek csökkentésére beszerelt technológiákat. A hivatalos magyarázat szerint a motor károsodhatna, ha ezek ekkor is üzemelnének. Erről bővebben itt írtunk:

Az autógyártók nem is tagadják, hogy csalnak

Csakhogy a megoldással kapcsolatban már korábban is beperelték a Volkswagent, például Ausztriában, azonban itt az autógyártó egy peren kívüli egyezséget kötött az elégedetlen tulajdonosokkal.

Ismét bajba kerülhet a VW – Ausztriában már perelik

Most viszont Németországban ennél rutinosabb volt a felperes Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédő szervezet, ők ugyanis

nem is elsősorban a Volkswagent, hanem azt a hatóságot (KBA) perelték amely ezt a kibúvót szentesítette. Az első fokú ítélet a környezetvédőknek adott igazat, a Thermofenster így ebben a formában nem legális a bíróság szerint, mivel az autógyártó a lehetséges legrosszabb eshetőségekre hivatkozik, de ezek a körülmények nem állnak fenn.

A Thermofenster rendszer évek óta a viták kereszttüzében áll, a kritikusok szerint ugyanis a cégek visszaélnek ezzel a lehetőséggel és az autók motorjai túl sokszor és túl sokat élnek a kivétellel, így pedig, különösen télen, rövid utak esetén, gyakorlatilag folyamatosan a megengedett károsanyag mennyiség többszörösét juttatják a levegőbe.

VW Golf TDI clean diesel. Forrás: Wikipedia

A per tárgya most konkrétan a Volkswagen Golf 2008-ban és 2009-ben típusjóváhagyást szerzett egyes dízelverzió képezték, amelyek számára a könnyítést a KBA 2016-ban jóváhagyta. A perbe az eljárás során bevonták az autógyártót is.

A Volkswagen még nem döntött a következő lépésekről, megvárják a bíróság írásos indoklását. Amennyiben fellebbezésre kerül sor, az ügy átugorhatja a regionális szintet, és rögtön a szövetségi közigazgatási bírósághoz kerülhet.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.