Főoldal » egyéb » Újabb dízelbotrány érik a Volkswagennél?

Újabb dízelbotrány érik a Volkswagennél?

Egy újabb ablakot kiskaput zárhatnak be a kibocsátási értékek körüli trükközések kapcsán, és a vihar középpontjában ismét a Volkswagen áll.

A perben született ítélet elsőfokú, és nem tudjuk elképzelni, hogy ne fellebbeznének.

Ügyes

Naivan azt gondolhatnánk, hogy a dízelbotrány után – amely anno egyébként nem csak a Volkswagent, hanem a Mercedest, a BMW-t, illetve legújabban már a Stellantis motorokkal szerelt Suzukit is érintette -, egy autógyártó sem kockáztat meg hasonló PR blamát és milliárdos büntetést. De hogy ez mennyire nem így van, azt bizonyítja a 2021-es AdBlue botrány, amikor kiderült, hogy a nagy német autógyárak megállapodtak a füstgáz tisztítással kapcsolatos technikai fejlesztések kölcsönös befagyasztásában, amit az EU milliárdos büntetéssel honorált.

De van itt még egy kiskapu ami már régóta a kritikák kereszttüzében áll.

Illegális a Thermofenster

A Thermofenster kifejezés nagy vonalakban arra a motor üzemmódra utal, amikor – elméletben -, a motor védelme érdekében bizonyos körülmények, jellemzően alacsony hőmérséklet esetén a gyártó vezérlője legálisan kikapcsolhatja a kibocsátási értékek csökkentésére beszerelt technológiákat. A hivatalos magyarázat szerint a motor károsodhatna, ha ezek ekkor is üzemelnének. Erről bővebben itt írtunk:

Csakhogy a megoldással kapcsolatban már korábban is beperelték a Volkswagent, például Ausztriában, azonban itt az autógyártó egy peren kívüli egyezséget kötött az elégedetlen tulajdonosokkal.

Most viszont Németországban ennél rutinosabb volt a felperes Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédő szervezet, ők ugyanis

nem is elsősorban a Volkswagent, hanem azt a hatóságot (KBA) perelték amely ezt a kibúvót szentesítette. Az első fokú ítélet a környezetvédőknek adott igazat, a Thermofenster így ebben a formában nem legális a bíróság szerint, mivel az autógyártó a lehetséges legrosszabb eshetőségekre hivatkozik, de ezek a körülmények nem állnak fenn.

A Thermofenster rendszer évek óta a viták kereszttüzében áll, a kritikusok szerint ugyanis a cégek visszaélnek ezzel a lehetőséggel és az autók motorjai túl sokszor és túl sokat élnek a kivétellel, így pedig, különösen télen, rövid utak esetén, gyakorlatilag folyamatosan a megengedett károsanyag mennyiség többszörösét juttatják a levegőbe.

VW Golf TDI clean diesel. Forrás: Wikipedia

A per tárgya most konkrétan a Volkswagen Golf 2008-ban és 2009-ben típusjóváhagyást szerzett egyes dízelverzió képezték, amelyek számára a könnyítést a KBA 2016-ban jóváhagyta. A perbe az eljárás során bevonták az autógyártót is.

A Volkswagen még nem döntött a következő lépésekről, megvárják a bíróság írásos indoklását. Amennyiben fellebbezésre kerül sor, az ügy átugorhatja a regionális szintet, és rögtön a szövetségi közigazgatási bírósághoz kerülhet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.