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
auto
2024. 04. 20. szombat

Egy dél-kaliforniai kempingben 3500 napelemes panelből álló „erőművet” szereltek az előtetőkre, a szabadban álló járművek parkolóhelye fölé.
A Yale Egyetem pedig e helyzet elemzését követően bizonyítottnak látja, hogy ezzel a megoldással – vagyis: ha az autóbeállók tetejét napelemmel fednék be – azzal nem csak Kaliforniában, de az egész USA-ban az áramszükségletek több mint a harmadát meg lehetne termelni. Az amerikai PV Magazine találta az esetet , és utána is jártak a részleteknek.

Kiderült többek között, hogy a napelemes rendszerépítésnek éppen e műfajában jeleskedő, New York állambeli (Schenectady) központtal működő DSD Renewables, és az ipari csarnoktetők napelemes benépesítőjeként ismert Black Bear Energy áll az iparági-építői oldalon a projekt mögött, hogy a Menifee-ben található Wilderness Lakes kempingben 1,5 MW napelemes termelőkapacitást építettek be a parkolók előtetőibe, s hogy az új infrastruktúra várhatóan 2,4 millió kWh villamos energiát fog tudni megtermelni évente. Ez utóbbi azonban nem csak azért érdekes, mert ez a mennyiség a camping éves, teljes áramfogyasztásának majdnem felét jelenti, hanem azért is, mert ez a magyar családok éves átlagfogyasztásának (2400 kWh) ezerszerese.

A kemping amolyan „igazi amerikai” szabadidős járművekkel, kempingautókkal igénybe vehető zöldövezeti hely, ahol több mint 500 lakóautót tudnak fogadni és kiszolgálni; a területen fitnesz központ, medencék és játékterem is üzemel. A napelemes rendszerrel a területre érkezők áramigényén túl a telep működtetési és biztonsági rendszereinek energiaellátását is részben biztosítani tudják.

Egy másik kemping, a  Camping La Colina is napelemes rendszerre áll át – ez is egy lépés az önfenntartóbb működés felé (forrás: CubiertaSolar)

Petawattórás a kérdés

A Yale Egyetemen elvégzett elemzés szerint, ha az Egyesült Államokban megtalálható, mintegy kétmilliárd parkolóhely negyede napelemes árnyékolást kapna, és egy parkolóhely csupán 2,88 kW termelőkapacitású rendszerrel lenne felszerelve, akkor ezek a 15 százalékos hatékonysággal számoltan is képesek lennének évente 1,89 petawattóra (PWh) villamos energia megtermelésére. Márpedig ez olyannyira nem kevés, hogy az Egyesült Államok teljes áramfogyasztása jelenleg 4 PWh körüli érték.

Persze, az a projekt, hogy az autóbeállók tetejét napelemekkel borítják be, még önmagában nem a probléma teljeskörű megoldása. Annak csupán az első tétele, mert a rendszerszintű működéshez megfelelő szintű, fejlett hálózatra, jelentős energiatárolási potenciálra és „a nagy képbe illesztésre” is szükség van. Ezzel együtt is érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen egyszerű, kézenfekvő megoldás is jelentős mértékben hozzájárulhatnak az energiaátmenet végrehajthatóságához.

Ami a napelemes parkolókat illeti: az amerikaiak valójában nem találtak fel semmi újat, csak országos méretű megoldási lehetőséggé nagyították a lehetőségeit. Bécsben majdnem egy éve már, hogy a parkolók napelemmel befedését nemcsak, hogy programként hirdették meg, de a hozzá tartozó támogatási politikát is ismertették. Novemberben pedig Franciaországban fogadtak el egy olyan törvénytervezetet, mely a 80 autónál több autót befogadni képes parkoló számára kötelezővé teszi a napelemes tető építését.

Az is megtörtént már, hogy a Volkswagen Franciaországban írt elő saját maga számára ilyen kötelezvényt:

Napelemmel védenek 6500 Volkswagent Franciaországban

Címlapkép: a Wilderness Lakes napelemei az áramszükséglet majdnem felét fedezni tudják a kempingben (forrás: Thousand Trails)

Szabó M. István