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
auto
2024. 02. 29. csütörtök

Pert nyert a Tesla Svédországban

üzlet

Nem csak nekünk hihetetlen, svéd közösségi média posztok szerint is példátlan gyorsasággal hozott döntést egy körzeti bíróság a Tesla perének ügyében. Az autógyártó hétfő délelőtt indított két eljárást a svéd Közlekedési Hatóság, illetve a NordPost ellen, az egyik döntést pedig már délutánra meghozták.

Át kell adniuk a rendszámtáblákat.

Per-fordulat

A svéd autóipari szakszervezet háborúja a Tesla ellen immár egy hónapja tart, és a legutóbbi húzás után úgy nézett ki, hogy az érdekképviselet meg tudja akadályozni, hogy a vállalat autókat adjon át ügyfeleinek. Mint arról pár napja beszámoltunk, a svéd Közlekedési Hatóság az állami tulajdonú NordPoston keresztül küldi ki a rendszámokat az autókereskedéseknek, ám a postások csatlakoztak a sztrájkhoz, és mostantól nem kézbesítik az autógyártó küldeményeit. A helyzetre reagálva a hatóság széttette a kezeit, mondván az ő feladatuk az, hogy a megrendelt rendszámtáblákat legyártassák, utána pedig feladják a postán – utóbbira pedig exkluzív szerződésük van a NordPosttal. Arra nem láttak lehetőséget, hogy a Tesla a rendszámokat személyesen vegye át a gyártónál – noha, utóbbi állítólag időközben jelezte, részükről semmi akadálya, hogy kiadják a táblákat az autógyártó képviselőjének, de a megrendelőjük a hatóság, így kell az ő jóváhagyásuk is.

Ahogy várható volt, a lépés nem maradt válasz nélkül, a Tesla helyi jogi képviselete hétfőn délelőtt két pert is indított – egyet a hatóság, egyet pedig a posta ellen. Arra azonban talán senki nem számított, hogy még aznap délután döntés is születik az egyik ügyben.

A Solna Körzeti Bíróság döntése értelmében a Közlekedési Hatóságnak hét napon belül át kell adnia a rendszámtáblákat, pontosabban lehetővé kell tennie, hogy a Tesla átvegye azokat a gyártótól. Ellenkező esetben 1 millió svéd korona, azaz nagyjából 33 millió forint bírságot szabnak ki. A hatóság egyelőre nem kívánt reagálni, csak annyit közöltek, hogy egyelőre tanulmányozzák a döntést, illetve, hogy milyen lépéseket kell tenniük annak megvalósítása érdekében.

A másik per a NordPost ellen indult, ebben pedig azt kéri a gyártó, hogy kötelezzék a postaszolgáltatót, hogy adja át a birtokában lévő csomagokat a vállalatnak. Ebben az ügyben még nincs döntés – írja az aftonbladet.se.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.