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
auto
2024. 05. 06. hétfő

Nem pakolják ki a dán, finn és norvég kikötőkben a svéd Teslákat

üzlet

Eddig csak a norvég dokkmunkások fenyegetőztek, most csatlakoztak hozzájuk a dánok és a finnek is. Eközben a bíróság egy újabb átmeneti döntése nem úgy alakult, ahogy azt az autógyártó remélte.

Heti sztrájkjelentés Skandináviából.

Szimpátia

A helyi sajtóból egyelőre nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan hányan csatlakoztak a sztrájkhoz a Tesla nagyjából 350 fős svéd stábjából. Az autógyártó 10 százalékot mond, a szakszervezet nem közöl erről adatot, csak a szervizcsapat 130 emberét emlegeti, mint szenvedő felet, akiket védeni próbálnak. Természetesen mindkét félnek érdekében áll az adatok torzítása. Mindeközben a közösségi médiában a vállalat ügyfeleinek gyűjtése alapján összesen 12-en csatlakoztak eddig a munkabeszüntetéshez – a hét Tesla kereskedésből állítólag hatból szereztek információkat közvetlenül a dolgozóktól. Ez utóbbi is ellenőrizhetetlen adat.

PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly93d3cudm9sdGllLmV1L2ludmVydGVyZ3VhcmQiIG9uY2xpY2s9ImphdmFzY3JpcHQ6d2luZG93Lm9wZW4oJ2h0dHBzOi8vd3d3LnZvbHRpZS5ldS9pbnZlcnRlcmd1YXJkJywgJ19ibGFuaycsICdub29wZW5lcicpOyByZXR1cm4gZmFsc2U7Ij48cGljdHVyZT48c291cmNlIHNyY3NldD0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC92aWxsYW55YXV0b3Nvay0xMjAweDE2MDAtMjAyNG1hanVzMy5qcGciIG1lZGlhPSIobWluLXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxpbWcgc3JjPSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLTEyMDB4MTYwMC0yMDI0bWFqdXMzLmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+

A november vége óta tartó svéd patthelyzet azért alakult ki, mert a Tesla nem hajlandó kollektív szerződést aláírni az IF Metall nevű szakszervezettel. Az országban nem kötelező a vállalatoknak az ágazati kollektív szerződések elfogadása, ezek aláírása önkéntes, miközben az alkalmazottak ettől függetlenül is csatlakozhatnak a szakszervezethez. Az IF Metall öt éve próbál bejutni a Teslához, de eddig nem sikerült megállapodni velük, a sztrájk bejelentése óta pedig az autógyártó teljesen elzárkózik a tárgyalásoktól.

Az autóipari érdekképviselethez idő közben nyolc további szakszervezet csatlakozott szimpátiatüntetéssel, így a posta, az áramszolgáltató, de a dokkokban dolgozó cégek munkatársai sem végeznek munkát a cégnek, és a független autószervizeknek, illetve fényezőműhelyeknek is megtiltották, hogy a márka autóit fogadják.

Csak nem akarják a Tesla svéd munkatársai, hogy megmentsék őket

Mivel a helyzet nem látszik megoldódni, az autógyártó pedig a környező országok szállítmányozó cégeivel eddig sikeresen kikerülte a kikötők blokádját is – a Model Y továbbra is vezeti az ország eladási listáját -, a svéd szakszervezet külső segítséget kért.

Így a napokban a dán, a finn és a norvég dokkmunkások szakszervezetei is bejelentették, hogy hamarosan beszüntetik a svéd ügyfeleknek szánt autók kipakolását a hajókról a kikötőikben.

Arról egyelőre nincs szó, hogy ez vonatkozna a saját országuk Tesla szállítmányaira is. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a Teslának más útvonalat, esetleg vasúti, vagy közúti szállítást kell választania. A Model Y esetén ez akár történhet közvetlenül a német gyárból is, a Model 3, S és X viszont Európán kívüli import, így itt találni kell egy együttműködő kikötőt egy másik országban.

De nem csak ezzel a módszerrel igyekszik nyomást gyakorolni a szakszervezet.

A napokban egy dán nyugdíjalap bejelentette, hogy feketelistára tette a Teslát és el fogja adni az összes részvényeit, amelyet a vállalatban birtokol, mivel nem tudták elérni, hogy a vállalt írja alá a kollektív szerződést. A lépés ugyanakkor maximum szimbolikus jelentőségű, mivel kevesebb mint 60 millió dollárnyi részvényük van – ez az autógyártó piaci értékének 0,008 százaléka.

Ami már nagyobb galibát okozhat az az, hogy a szakszervezet megtiltotta a svéd Hydro Extrusions-nél dolgozó tagjainak, hogy az autó német gyárának készítsenek alkatrészeket. A cég vezetője elmondta, hogy egyelőre 20 munkatársukat kellett áthelyezni más csapatokba, de amennyiben hosszan elhúzódik a tiltakozás, elkerülhetetlenek lesznek a leépítések. Jonas Bjuhr cégvezető azonban amiatt is aggódik, hogy ügyfelük esetleg beszállítót válthat. A szakszervezet képviselője erre úgy reagált, hogy az alkatrészgyártót terheli a felelősség, amiért olyan ügyfélnek szállít, amely nem hajlandó kollektív szerződést kötni.

Jogi csaták

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, az új autók forgalomba helyezésével is gondok vannak a sztrájk miatt. A svéd közlekedési hatóság által megrendelt rendszámtáblákat ugyanis a szimpátiatüntetéshez csatlakozó postai dolgozók nem hajlandóak kiszállítani az autógyártó kereskedéseinek. A Tesla ezért pert indított mind a hatóság, mind a posta ellen, és előbbivel szemben egy átmeneti határozat rekord gyorsasággal arra utasította az illetékeseket, hogy tegyék lehetővé, hogy a Tesla képviselője közvetlenül a gyártónál vegye át a táblákat. Végleges ítélet azonban még itt sincs, ez csak átmeneti rendelkezés.

Pert nyert a Tesla Svédországban

A postával kapcsolatban azonban nem adott helyt a hatóság a hasonló kérésnek, mondván, hogy hosszú mérlegelés után úgy döntöttek, nem áll fenn olyan rendkívüli veszélyhelyzet, ami miatt átmeneti rendelkezést kellene hozniuk, így itt a per végéig várni kell. Becslések szerint mintegy 1000 rendszámtábla van már a postánál, amit nem hajlandóak sem kiszállítani, sem a címzettnek közvetlenül átadni.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.