Autópályázással felmelegíthető az akku a gyors töltéshez?

Megérkezett a tél és sokaknak szabad ég alatt parkol az elektromos autója, így természetesen az akkumulátor hőmérséklete is lecsökken. A hideg akku sajnos a legtöbb típusban csak csökkentett teljesítménnyel tölthető, ezt a jelenséget coldgate néven szoktuk emlegetni. A gyártók 1-2 kivétellel nem akarják megoldani, hogy az autó felfűtse az akkut az ideális hőmérsékletre, mire egy a villámtöltőhöz érkezünk. Épp egy hónapja írtam arról, hogyan befolyásolja az akkumulátor hőmérséklete a Kia e-Niro töltési teljesítményét.

Sokan kérdezik, érdemes-e felárért akku fűtést rendelni egy-egy típusba (legalábbis ha van ilyen opció). A minap a saját autómmal, amely egy Kia e-Niro, kipróbáltam egy Miskolc-Budapest autópályázással, hogy akku fűtés nélkül felmelegszik-e eléggé az akkumulátor ahhoz, hogy megkapjam a teljes töltési teljesítményt, mire lemerül az akku. A teszt során 10 fokos garázsból, 10 fokos akkuval indultam. Akinek a szabadban parkol az autója, előmelegítés nélkül akár 0 fok alatti is lehet az akku hőmérséklete.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.