Főoldal » elektromos autó » Svájcban egy villanyautó nyerte az évet

Svájcban egy villanyautó nyerte az évet

Bár az Európai Unió különböző országaiból még csak csordogálnak az adatok, így nagy, éves összefoglalónkra még várni kell, a közösségen kívüli Svájcból már megjöttek a végleges számok.

Durván nő a villanyautók aránya az eladásokban és az ország legkeresettebb típusa is teljesen elektromos.

Még tart a láz

A sváci újautó eladások kapcsán természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a koronavírus következményeit. Nem csak a közvetett hatásokra kell itt gondolni, mint a globális ellátási lánc problémái miatti visszaesés az autógyártásban, de valószínűleg a vásárlók is óvatosabbak a nagy összegű kiadásokkal. Így nem meglepő, hogy míg 2019-ben 311 ezer új autót adtak el a 8,5 millió lakosú, de igen jómódú országban, addig 2020-ban 236, 2021-ben pedig 238 ezer kocsi fogyott a szalonokban.

Ezzel együtt is szép eredmény ugyanakkor, hogy a tisztább üzemű járművek részaránya folyamatosan növekszik: 2021-ben, 63%-os növekedés után a teljesen elektromos autók 13,3%-ot értek el az eladásokban. Villanymotor nélkül már csak a járművek 55%-a került forgalomba.

Forrás: auto.swiss

Az alpesi országban most először lett 6 számjegyű az alternatív meghajtások eladási darabszáma, ugyanis összesen 106.149 elektromos, plug-in hibrid, hagyományos hibrid és mild-hibrid került forgalomba – de ebben a számban benne van 66 darab hidrogénes autó is. Tisztán elektromos autóból 31.823 fogyott.

Forrás: auto.swiss

Az ország 15 legkeresettebb típusának listáját is egy elektromos vezeti: az összeladások 5074 darabbal első helyét szerezte meg a Tesla Model 3. A listán a következő elektromos autó a VW ID.3, amely 2423 darabbal a huszadik helyen szerepel. A legnagyobb veszélyt erre a két típusra talán a házon belüli kihívók jelentik: a Tesla Model Y (1392) és a VW ID.4 (1373) egyelőre az 55. és 56. helyen szerepelnek, de előbbi csak 5 hónapot volt 2021-ben a piacon, és az európai gyártás sem kezdődött még el.

A címlapkép forrása: energie360.ch

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.