Főoldal » elektromosautó-töltés » Hidrogénnel töltené a villanyautókat a General Motors

Hidrogénnel töltené a villanyautókat a General Motors

A General Motors új kereskedelmi alkalmazásokat keres a Hydrotec néven fejlesztett üzemanyagcellás technológiájához. A teherautókban és mozdonyokban történő felhasználás mellett mobil áramfejlesztőben is alkalmazzák majd a megoldást, így például a benzinkutak az elektromos hálózat fejlesztése nélkül kínálhatnak nagy teljesítményű egyenáramú töltést a villanyautósoknak.

Hidrogén üzemanyagcella segítené a villámtöltőt telepítő benzinkutak energiaellátását

A GM három új terméket jelentett be: utánfutóra szerelt mobil generátor (Mobile Power Generator vagy MPG) melynek célja, hogy elektromos autók ideiglenes töltőpontjaként funkcionáljon elektromos hálózattól függetlenül, például rendezvényeken.

A GM HYDROTEC és a Renewable Innovations mobilgenerátora pl. rendezvényeken biztosítana elektromos autó töltést

A második, „Empower” névre keresztelt eszközt fixen telepítik olyan helyszínre, ahol nincs megfelelő elektromos tápellátás, így az üzemanyagcellának köszönhetően nagy teljesítményű elektromos autó töltést tesz lehetővé például benzinkutakon, amelyek „jelentős beruházás nélkül” kínálhatnak villámgyors elektromosautó-töltést.

A harmadik eszközt, amely egy raklapra szerelt mobil generátor, katonai felhasználásra szánják, olyan helyszínekre, ahol már rendelkezésre áll a külső hidrogéntároló. A megoldás előnye, hogy csendesen tudja a katonai létesítmények energiaellátását biztosítani.

Mindhárom megoldás 60 és 600 kW közötti teljesítménnyel lesz elérhető. A mobil generátorokat a utahi Lindon Renewable Innovations fogja gyártani, amelyhez a GM szállítja az üzemanyagcellákat.

A hidrogén üzemanyagcellás mobilgenerátor raklapra szerelt változatát a hadseregnek szánja a GM
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.