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
auto
2024. 04. 27. szombat

A büntetések ellenére továbbra is súlyos a helyzet a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi és bátonyterenyei akku-feldolgozó üzemeiben, ahol a sorozatos hatósági elmarasztalások ellenére rendszeresen megsértik a hatósági előírásokat és veszélyeztetik az ott dolgozókat. Habár az előző években a cég több figyelmeztetést és bírságot kapott, ugyanakkor a kiszabott összegek elenyészőek voltak a cég árbevételéhez és nyereségéhez képest. A bátonyterenyei üzemet legújabban 31,2 millió forintra büntették több száz tonna engedély nélkül tárolt hulladék miatt. Az esetről hosszú tényfeltáró cikkben számolt be az Átlátszó.

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. (MTI/Komka Péter)

A legutóbbi – márciusi – ellenőrzések során a hatóság emberei számos hiányosságot találtak az üzemcsarnokban, például erős oldószer jelenlétét, ami bőr- és nyálkahártya irritációt okozott. Az erős szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és eljutott a közelben lévő lakóházakhoz is. Emellett több ezer darab engedély nélkül tárolt hulladékot találtak az üzem különböző pontjain koncepciótlanul és szabálytalanul elhelyezve, ahol a dokumentumok hiányossága és a hulladék mennyiségének ismeretlensége miatt tanúk meghallgatására is sor került.

A cég szigetszentmiklósi üzemét már háromszor büntették meg az ott dolgozók súlyos veszélyeztetése miatt. Az üzemben a hulladék-feldolgozás ugyanis nem zárt rendszerben történik, és a porelszívók sem működnek megfelelően, ami azt eredményezi, hogy a dolgozók ruházatára és eszközeire rákkeltő hatású „fekete por” rakódik le. A cég több alkalommal kapott bírságot ezekért a jogsértésekért, de ezeknek nem volt visszatartó ereje.

A hatóságok most a Bátonyterenyén talált szabálytalanságok miatt szabtak ki 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot, ami – mint a hatósági jelentésből kiderült – a legmagasabb mértékű kiszabható büntetés. Félő azonban, hogy ennek sem lesz visszatartó ereje, hiszen ez az összeg eltörpül a tavalyi 18,5 milliárdos nettó árbevétel és az 1,6 milliárdos profit mellett.

A SungEel HiTech Kft. bátonyterenyei üzeme (forrás: Menczer Tamás FB)

A SungEel bátonyterenyei üzeme nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel és a terület, ahol az üzem működik, eleve szennyezett. A telephely szennyeződése miatt környezeti szempontból levegő- és talajvizsgálatokat illett volna végezni, de ezeket a hatóság nem írta elő, ahogyan a mintavételi kutak fúrását sem kérték. Ugyanakkor figyelemre méltó tény, hogy a beruházáshoz a dél-koreai vállalat 2,8 milliárdos vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

A SungEel Hitech Hungary Kft. a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyáraktól származó selejtes akkumulátorokat dolgozza fel. A bátonyterenyei üzemben robbanásos baleset és tűz is történt már korábban, valamint halálos áldozattal járó üzemi balesetben is érintett volt a cég.

Sajnos az ilyen és ehhez hasonló példák azok, amelyeket az emberek természetes módon hajlamosak általánosítani, amiből felesleges félelmek és percepciók fakadnak és negatívan befolyásolják az új technológiák elterjedését és megítélését.

címlapkép: A SungEel HiTech Kft. bátonyterenyei üzeme (forrás: Menczer Tamás FB)

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.