PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 28. vasárnap

Hivatalosan is megkezdte az EU a kínai vizsgálatot

egyéb

Október 4-én hivatalosan is megkezdődött az EU vizsgálata a kínai villanyautó-gyártókkal kapcsolatban.

Az eredményeket és a következményeket egyelőre nehéz megjósolni.

Egy éven belül

Legfeljebb 13 hónapig tart az a vizsgálat, amely hivatalosan most szerdán vette kezdetét, de az előzetes eredmények alapján már akár 9 hónap múlva büntetővámok kiszabását eredményezheti.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Unió közleményében arról beszél, hogy az elektromos átállás hatalmas lehetőségeket kínál a kontinens versenyképességének javítására, és arra, hogy az EU a zöld ipar vezető ereje legyen, de lépéseket fognak tenni minden olyan esetben, ahol azt tapasztalják, hogy egyes versenytársak piactorzító lépésekkel érnek el sikereket.

Az Unió gyanúja szerint a kínai kormány a kereskedelemi egyezményekkel és a WTO szabályaival ellentétes támogatással hozza versenyelőnybe autóiparát, ami károkat okoz az európai gyártóknak. A vizsgálat nem csak az ismert autógyártókra, de a teljes ellátási láncra ki fog terjedni, hogy megbizonyosodjanak róla, nem a beszállítók támogatása-e az egyik oka annak, hogy olyan olcsók tudnak lenni a kínai elektromos járművek. Az elnök asszony azt ígéri, a vizsgálat alapos és fair lesz, valamint a tényekre fog támaszkodni.

Nem triviális

A vizsgálat ezek alapján rendkívül ambiciózusnak és nagyszabásúnak tűnik, hiszen nem csak a gyártókat, de a teljes ellátási láncot le kívánja fedni. A sikeres lefolytatáshoz az is elengedhetetlen lesz, hogy a kínai fél együttműködjön – egyelőre azonban inkább csak sértődött nyilatkozatokat olvastunk a másik féltől.

Komplikációkat okozhat az is, hogy számos európai gyártónak jelentős piaca Kína, és a profit nem elhanyagolható részét is itt termelik meg. Amennyiben a kínai fél válaszul büntetőlépéseket tesz, az nem csak a szerény európai autóimportra, de az európai gyártók kínai gyáraira is kiterjedhet. Megfigyelők meg is jegyezték már, hogy Németország nagyon óvatosan nyilatkozik ezzel a vizsgálattal kapcsolatban.

Amennyiben az EU esetleg extra vámokat vet ki a kínai autóimportra, az nem csak a BYD-nak, az MG-nek vagy a Niónak fájhat. A Volkswagen az új Cupra Tavascant, a BMW az iX3-at, a Tesla a Model 3-at, a Smart több új modelljét, de a kínai tulajdonú svéd Volvo és Polestar is több modelljét is az ázsiai országban gyártja és onnan importálja az Unióba. De nem csak a kész autók, az alkatrészek, illetve az akkumulátor-alapanyagok jelentős része is Kínából érkezik kontinensünkre.

Így az Unió vezetésének ténylegesen objektív, védhető, kikezdhetetlen bizonyítékokat kell gyűjtenie, ellenkező esetben, nagyobb bajt okozhatnak az autóiparuknak, mint amennyi hasznot remélhetnek a büntető lépésektől.

Kína beleáll a pofozkodásba: visszaüthet az EU vizsgálata

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.